Live

Video Un nou incendiu la Constanța. Locuitorii, salvați de vânt pentru a doua zi consecutiv: noxele s-au împrăștiat către mare

Data publicării:
Un incendiu s-a produs sâmbătă, 3 iulie 2021, la fabrica de materiale de construcții CELCO din Constanța Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Locuitorii din Constanța pot spune că au avut noroc. Vântul a împrăștiat, din nou, sâmbătă, fumul toxic generat de al doilea incendiu de proporții în tot atâtea zile. A luat foc, din cauze încă necunoscute, o fabrică de materiale de construcții. Oamenii fuseseră avertizaţi prin RO-Alert să închidă geamurile și să evite zona. Incendiul a fost lichidat abia spre seară, forțele de intervenție fiind oarecum ajutate și de ploaia torențială care a căzut în oraș.

Din fericire, acum nimeni nu a fost rănit, spre deosebire de situația de vineri de la platforma Petromidia din Năvodari, când o explozie a făcut cinci victime, dintre care una a decedat și două sunt cu arsuri grave.

Potrivit pompierilor, deflagrația de sâmbătă s-a produs la un depozit în care se aflau tone de pastă de aluminiu.  Imaginile surprinse de oamenii aflați în apropiere stau mărturie că situația arăta îngrijorător: 

Domnule, trimiteți tot ce aveți!

Roberto, dă-te mai așa! Dă-te, dă-te, Roberto! Dă-te de acolo!

S-a mai liniștit puțin, dar mi-e frică, mă duc în depozit. Hai, măi, că venea o căldură...

S-a simțit căldura până aici! Ia uite, iar!

Băăăi! Ce facem?!

A luat ceva ca lumea, acum bubuie rezervoare, ceva.

S-a întâmplat în zona industrială Constanța, cu puțin înainte de ora 16:00, când s-au auzit mai multe explozii și s-au văzut flăcări și un nor dens de fum care se degaja de la platforma CELCO.

Mamă, ce e acolo!

Să nu se extindă, naibii, încoace! Până aici emană căldura...

Mamă ce e acolo!

Ne luăm mașinile să plecăm?!

Urmele exploziei și ale incendiului au fost vizibile din toate unghiurile, din cartiere și de la marginea orașului.

Oare de la butelie?

De la gaze, a bubuit ceva!

Mamă, dar cât fum. Ia uite! Bă, a luat foc ceva nașpa acolo rău!

Mamă, ce iese și tot iese, fii atent!

Imediat după apelul la 112 mai multe echipaje de pompieri și ambulanță s-au deplasat spre locul incendiului.

Deflagrații la un depozit de pastă de aluminiu

„În 9 minute a ajuns prima mașină, în total au fost 10 autospeciale, 2 autoscari, 3 echipaje SMURD, 4 ambulanțe”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

„Din primele informații, este vorba de o deflagrație care ar fi avut loc la un depozit cu aproximativ 10 tone de pastă de aluminiu, iar scânteile care au apărut în urma deflagrației au sărit în magazia care era foarte aproape, unde era depozitate mase plastice”, a declarat Anamaria Stoica, purtătoare de cuvânt a ISU Dobrogea.

„Exploziile s-au auzit de la aluminiu, în momentul de față se acoperă cu nisip zona în care a fost aluminiul”, a precizat prefectul.

Un mesaj RO-Alert a fost transmis populației. Sunt degajări mari de noxe, avertizau autoritățile, care le-au cerut oamenilor să păstreze distanța pe o rază de 1 kilometru, să țină geamurile închise și să evite ieșirile din casă.

Ministrul Mediului spune însă că vântul a împins norul toxic spre mare, la fel ca la incendiul de vineri de la Petromidia.

„În momentul de față putem să asigurăm atât turiștii, cât și locuitorii din acele zone că nu există la nivelul solului niciun pericol de intoxicare, monitorizăm atent din oră în oră calitatea aerului, dacă se depășește limita admisă, imediat vor interveni autoritățile. Nu există niciun pericol de intoxicare. În ambele situații, fenomenele meteorologice au ajutat dispersia către zona estică a zonelor locuite a acestor nor de fum, direcția vântului a fost dinspre vest spre est, a ajutat la dispersia norului de fum către mare a norului de fum, astfel încât nu a  fost afectată zona locuită”, a declarat la Digi24 ministrul mediului, Tanczos Barna. 

ISU Dobrogea a precizat că incendiul s-a întins pe 500 de metri pătrați, iar interventia a fost destul de dificilă. 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care l-a refuzat pe ”Dumnezeu” e cu 11 ani mai în vârstă decât iubitul ei: ”A renunțat la tot pentru mine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un șofer a încercat să traverseze cu mașina râul Bistrița, dar a rămas împotmolit în mijlocul apelor

Opt morți după o explozie într-un restaurant din Beirut

Incendiu puternic la fațada unui bloc în construcție, în București. Fumul gros se vede de la câțiva kilometri

Incendiu uriaș la un bloc din Rădăuți. Flăcări și degajări mari de fum la acoperișul imobilului

Partenerii noștri