Live

Cristian Pârvulescu: Era o bătălie de dus. Președintele Klaus Iohannis nu a dus-o

Data actualizării: Data publicării:

Analistul politic Cristian Pârvulescu este de părere că era o bătălie de dus în privința avizului CCR de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, bătălie pe care președintele Klaus Iohannis nu a dus-o.

„Ca o surpriză, sigur, înțeleg contextul, coaliția trebuia să discute despre suspendarea președintelui, și singurul  motiv ar fi fost neaplicarea deciziei CCR. Dar este vorba de un aviz sau decizie? Este clar că președintele a luat aceasta decizie pentru a împiedica suspendarea.

Șantajul cu suspendarea a funcționat. Nu cumva este abandonata lupta anticorupție? Riscul de politizare al funcției de procuror-șef DNA și justiției în general este foarte  mare. E greu de tras o concluzie, dar prima impresie e că președintele a luat o decizie tactică și nu una strategică. Există o mare îngrijorare în ceea ce privește lupta anticorupție. Liderii coaliției nu se puneau de acord cu suspendarea. Sigur ca aici discutăm despre o evidentă fragilizare a poziției pe care o are Dragnea.

S-ar putea ca decizia președintelui să vină în acest context. Nu are legătură cu lupta pentru protejarea justiției, care probabil că este o prioritate a președintelui, sper, dar mai degrabă cu încercarea de a destabiliza PSD, poziția lui Dragnea care avea un singur instrument, suspendarea lui Iohannis, care ar fi permis schimbarea totală a dezbaterii politice pentru următoarele luni. Lucrurile pot evolua.

Sigur că nu mai există o majoritate, dar nu este deloc clar că  Dragnea nu reușea să impună această majoritate. Singurul impediment pe care-l aveau era să mobilizeze o majoritate în Parlament și trebuia să fie săptămâna asta. Am putea spune că este vorba de un eșec a lui Dragnea, dar ar putea să se transforme într-o problemă gravă pentru independența justiției. (...)

Legea de organizare și funcționare a CCR arată că în privința conflictelor instituționale se emit avize, nu decizii, iar avizele nu sunt obligatorii. Era o bătălie de dus, președintele nu a dus-o. Președintele putea să ceară lămuriri la CCR, dacă e vorba de aviz sau decizie. Dacă se constata că există  o contradicție în termeni se putea foarte bine merge în justiție.

CCR a pierdut patru procese pe care le-a avut pentru neaplicarea unor legi. Avizele nu sunt obligatorii. Aici parcă s-a incriminat un conflict între instituții. Avizele sunt în cazul conflictelor instituționale, deciziile și hotărârile privesc legile. Acelea sunt definitive și obligatorii”, a spus Cristian Pârvulescu, în direct la Digi24.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Execuție” în 21 de minute! VIDEO Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

USR Iași cere filialelor PSD din Moldova să retragă sprijinul politic al lui Ciolacu, după reclamațiile „discriminatorii” ale acestuia

Mesajul lui Klaus Iohannis, de Ziua Veteranilor de Război: „Respect etern eroilor noștri veterani!”

Piedone îl ironizează pe Ciolacu: Văd c-ai mai albit în ultima lună! Stresat? Eşti bine?

Traian Băsescu, despre candidatura lui Iohannis la NATO: „Nu are nicio șansă”

Partenerii noștri