Live

Primele condamnări definitive în dosarul „10 august”: Ce pedepse au primit doi bărbați care au atacat-o pe jandarmeriță

Data actualizării: Data publicării:
Momentul în care femeia jandarm a fost lăsată fără pistolul din dotare, la protestul din 10 august 2018. Foto: Digi24

Prima decizie definitivă a Justiției după protestul diasporei din 10 august 2018. Doi bărbați, acuzați că au agresat o femeie jandarm și că i-au furat arma din dotare, au fost condamnați definitiv la închisoare cu executare.

Curtea de Apel București a pronunțat astăzi prima decizie definitivă în legătură cu evenimentele din 10 august 2018. Judecătorii au majorat pedepsele date în primă instanță în cazul a șapte bărbați cercetați pentru agresarea unei femei jandarm în timpul protestului.

Doi dintre ei au fost condamnați la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare, respectiv 2 ani și 9 luni de închisoare.

„Înlătură dispoziţiile de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei în ceea ce îi priveşte pe Ionuţ-Liviu Cojoacă şi Daniel Dumitru, urmând ca inculpaţii să execute pedepsele aplicate în regim privativ de libertate. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei”, se arată în minuta deciziei.

Dumitru Daniel este tânărul care a sustras arma Ştefaniei Nistor.

Ceilalți cinci inculpați au rămas cu pedepsele cu suspendare, care variază de la câteva luni până la un an și jumătate de închisoare cu suspendare.

Toţi cei şapte inculpaţi sunt obligaţi să efectueze muncă în folosul comunităţii, între 90 şi 120 de zile, şi au interdicţie pe o perioadă de 5 ani să mai participe la adunări publice cu caracter politic, social, cultural sau sportiv de orice amploare, acţiuni de protest organizate sau spontane.

În plus, trei dintre agresori trebuie să-i plătească în solidar Ştefaniei Nistor suma de 10.000 euro cu titlu de daune morale.

După protestele violente din 10 august 2018 au fost deschise mai multe investigații penale, cea mai importantă diintre ele în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii împotriva protestatarilor. Procurorii au anunțat anul trecut clasarea anchetei, conducerea de atunci a DIICOT a infirmat însă decizia, dar până acum cercetările nu s-au reluat deoarece o instanță este așteptată să coonfirmare reluarea investigațiilor.

Jandarmeria anunța că Ștefania Nistor are fractură de coloană, ea părăsea spitalul, alergând, după câteva zile

Foto: InquamPhotos / George Călin

Femeia ce făcea parte din forţele de ordine ale Jandarmeriei a fost lovită de mai mulţi protestatari în 10 auguat 2018. Ștefania Nistor a fost prinsă în mulţime alături de un alt coleg, fiind loviţi de mai mulţi protestatari. Alţi protestatari au intervenit, însă, şi au făcut scut, pentru a-i apăra pe cei doi jandarmi.

La scurt timp, Jandarmeria a anunțat că femeia a fost internată cu suspiciune de fractură la coloana cervicală. Însă a fost externată după câteva zile.

În spaţiul public au apărut critici la adresa ei având în vedere că, iniţial, reprezentanţii Jandarmeriei au anunţat că are o fractură de coloană pentru ca, după doar câteva zile, jandarmeriţa să părăsească spitalul pe propriile picioare, ba chiar alergând.

„Femeia jandarm este bine, s-a ridicat, a comunicat. Am vorbit cu cei doi jandarmi, printre care şi o domnişoară de 23 de ani care este bine. Era pansată, avea o arsură. (...) Nu are factură de coloană, nu este la Terapie Intensivă, e pe secţia de Chirurgie. (...) Am văzut imaginile, ei sunt bine, mă aşteptam la cu totul altceva”, a declarat, în 11 august, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Sorina Pintea, în cadrul unei vizite la Spitalul Floreasca.

Articolul a fost completat joi, la ora 14:20, cu informații noi despre pedepsele primite de cei șapte inculpați.

Editor : G.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fosta conducere a Jandarmeriei, trimisă în judecată în „Dosarul 10 august”, la 5 ani de la violențele de la protestul diasporei

Inspecția Judiciară: Premierul Cîțu, ministrul Stelian Ion și alți politicieni au afectat independența justiției în dosarul 10 august

Ancheta în dosarul 10 August va fi redeschisă, la cererea unui protestatar rănit

Stelian Ion: Din punctul meu de vedere nu e închis dosarul „10 August”

Partenerii noștri