Stelian Ion: Din punctul meu de vedere nu e închis dosarul „10 August”

Data actualizării: Data publicării:
stelian ion cu masca
Stelian Ion, ministrul Justiției. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că dosarul „10 August” nu e închis, deoarece ordonanța de clasare trebuie comunicată celor peste 700 de persoane care au făcut plângeri, iar acestea pot contesta ordonanța de clasare.

„Din punctul meu de vedere nu e închis dosarul „10 August”. Acea soluție de clasare nu a fost comunicată către cei care au făcut sesizări penale - și erau peste 700 de persoane vătămate - acea ordonanță trebuie comunicată și se poate formula plângere împotriva acelei ordonanțe de clasare. Au dreptul ăsta, pentru ei e destul de greu de spus că a existat proces echitabil, de vreme ce n-au fost anunțați în mod oficial și nu au avut cum să conteste”, a spus Stelian Ion la Digi24.

„Am solicitat informații de la doamna procuror general cu privire la modalitatea de trimitere a unui dosar de la o secție la alta, de la un parchet la altul, declinările de competență, reunirile de cauze, pentru a vedea dacă nu există modalități, portițe de eludare a dispozițiilor legale”, a mai spus ministrul.

Dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018 rămâne clasat, a decis la începutul acestei luni Tribunalul București, după ce a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Decizia este definitivă.

Decizia luată marți de Tribunalul București vine după ce anul trecut în septembrie DIICOT a solicitat instanței de judecată să confirme reluarea investigației. Cererea DIICOT s-a plimbat mai multe luni între instanţe, deoarece judecătorii nu erau lămuriţi cine are competenţa de a soluţiona acest caz.

Inițial, în iulie anul trecut, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a protestului diasporei din Piața Victoriei, procurorul de caz a clasat parțial dosarul 10 august, care îi viza pe foștii șefi ai Jandarmeriei Române, respectiv pe fostul șef al Jandarmeriei Capitalei, cei care au coordonat intervenția în forță pentru dispersarea oamenilor care protestau în Piața Victoriei.

Astfel, au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

În urma deciziei definitive a Tribunalului București, acuzațiile cu privire la modul în care a fost coordonată intervenția vor rămâne clasate, însă vor continua investigațiile cu privire la cazuri punctuale de purtare abuzivă.

 

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri