Live

Legea privind repatrierea aurului BNR este constituțională

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Legea privind repatrierea aurului Băncii Naţionale a României este constituţională. Judecătorii CCR au respins miercuri sesizarea Opoziţiei. Actul normativ urmează să meargă la preşedintele Klaus Iohannis, care va decide dacă va promulga sau nu legea.

Proiectul prevede repatrierea a 91,5% din aurul care se află acum la Banca Angliei, adică peste 55 de tone de aur.

Potrivit unor surse Digi24, judecătorii Curții au respins sesizarea pe motive de oportunitate, pentru că rezerva de aur este proprietatea statului român, așa că statul este liber să decidă acțiunile privind depozitarea acestei proprietăți.

CCR a respins astfel sesizarea Partidului Naţional Liberal și a Uniunii Salvați România. Liderul PNL, Ludovic Orban, declara luna trecută că PSD va transforma aurul României în „ghiuluri și inele”.

„Dacă vă aduceţi aminte, ministrul Economiei Bădălău, întrebat fiind ce o să faceţi cu aurul României, o să facem ghiuluri şi inele, asta a declarat domnul Bădălău şi noi nu vrem ca aurul din rezerva naţională a României să încapă pe mâinile lui Bădălău, Vâlcov, Dragnea, ca băieţii ăştia să facă ce vor cu acest aur, eventual să-l transforme, aşa cum a declarat domnul Bădălău, în ghiuluri şi inele”, mai spunea atunci Orban.

Ce prevede proiectul repatrierii aurului, inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae

La finalul lunii aprilie, proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae a fost adoptat de Camera Deputaților, cameră decizională, prin votul a 165 de deputați. 90 s-au împotrivit, iar trei deputați s-au abținut.

Unul dintre argumentele invocate pentru acest proiect este că, de 10 ani România ţine o mare parte din aur în Banca Angliei şi nu primeşte dobândă, ba chiar plăteşte chirie pentru păstrare.

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.

Potrivit expunerii de motive, „evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale“. Dragnea şi Nicolae susţin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur.

„Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit căreia deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice“.

În prezent, România are rezerve de aur de aproape 104 tone.

Citiți și: 

Deputat USR: Pensia specială a lui Tudorel Toader, mai mare decât chiria pentru aurul ţinut la Banca Angliei

Șerban Nicolae, despre repatrierea rezervei de aur: Unde vă ţineţi bijuterille, acasă sau la vecini?

Țări care și-au mutat rezervele de aur. Ce se ascunde în spatele acestei decizii

Repatrierea aurului | Iulian Fota: Şi noi ne pregătim de un război economic şi ideologic. Tot cu Occidentul, ca şi Rusia

C.T. Popescu: Dacă e aurul în pericol în Anglia, de ce nu aduc şi românii înapoi?

Ce costuri ar presupune aducerea rezervei de aur a României în țară

ANALIZĂ Business Club. Cele mai mari pericole ale proiectului privind repatrierea aurului

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coaliţia va stabili miercuri când vor avea loc alegerile prezidenţiale, spune Nicolae Ciucă

Ciucă, despre alegerile prezidenţiale: Este nevoie ca PNL şi PSD să vină fiecare cu propriul candidat

BEC a respins cererea de anulare a alegerilor locale din Costinești. Candidatul PNL a câștigat la diferență de două voturi

Alegerile din Sectorul 1 al Capitalei nu vor fi reluate. BEC a respins solicitarea Alianței Dreapta Unită

Partenerii noștri