Live

Patru candidați pentru funcția de judecător la CEDO au primit aviz pozitiv în Parlament. Horațiu Radu, aviz negativ

Data actualizării: Data publicării:
Comisiile juridice și pentru drepturile omului au audiat candidații României pentru funcția de judecător la CEDO. Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Patru candidaţi pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au primit aviz favorabil, miercuri, din partea comisiilor juridice şi pentru drepturile omului ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind audiaţi cu o zi în urmă la Parlament, informează Agerpres.

Procurorul Horaţiu Radu, candidat şi el, a primit aviz negativ. 

Candidaţii, în ordinea descrescătoare a voturilor obţinute în comisia de selecţie, au fost Sebastian Răduleţu, Bogdan Iancu şi Răzvan Horaţiu Radu, iar candidaţi de rezervă Claudia Jderu şi Mihaela Tofan.

Pentru Sebastian Rădulescu au existat 66 de voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” şi două abţineri pentru 3 voturi împotrivă şi o abţinere.

Pentru Bogdan Iancu au existat 57 de voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” şi 10 abţineri, avizul fiind unul favorabil.

Pentru Horaţiu Radu au votat „pentru” 29 de parlamentari, 30 au votat „împotrivă” şi 20 s-au abţinut, avizul fiind unul negativ. 7 parlamentari au fost înregistraţi absenţi.

Pentru Claudia Jderu au votat 58 de senatori şi deputaţi, 4 au votat împotrivă şi 6 s-au abţinut, avizul fiind unul favorabil.

Pentru Mihaela Tofan s-au înregistrat 51 de voturi „pentru”, un vot împotrivă şi 20 de abţineri, avizul fiind unul favorabil.

Cei cinci candidaţi au fost audiaţi, marţi, de Comisiile juridică şi pentru drepturile omului ale Parlamentului, dar şedinţa s-a terminat fără un anunţ oficial privind avizul asupra candidaţilor, votul fiind reluat miercuri de mai multe ori, din motive de procedură.

Avizul comisiilor, care este consultativ, va fi comunicat Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, fiind ulterior transmis Guvernului.

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au trimis, pe 8 februarie, comisiilor juridice scrisoarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru un aviz comun.

Pe 17 decembrie 2022 va înceta mandatul judecătorului ales în numele României - Iulia Antoanella Motoc.

Procedura de desemnare a candidaţilor României pentru funcţia de judecător la CEDO este reglementată de OG 94/1999 privind participarea României la procedurile în faţa CEDO şi a Comitetului Miniştrilor ale Consiliului Europei şi exercitarea dreptului de regres al statului în urma hotărârilor şi convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă.

În perioada 12 octombrie - 8 decembrie 2021 s-a derulat procedura de selecţie a candidaţilor, iar lista cu cele trei propuneri a fost aprobată de Guvern în şedinţa din 15 decembrie 2021.

Judecătorii la CEDO sunt aleşi de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cu majoritatea voturilor exprimate de pe o listă de trei candidaţi prezentată de fiecare Înaltă Parte Contractantă. Mandatul de judecător la CEDO are o durata de nouă ani şi nu este reînnoibil. Termenul limită pentru transmiterea listei cu trei propuneri pentru postul vacant de judecător este 5 mai 2022.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Andrei Muraru după condamnarea României la CEDO: România trecutului și a fantomelor sale a făcut posibilă această rușine acum 25 de ani

România a fost condamnată la CEDO din cauza unor decizii controversate privind crimele legate de Holocaust

Prima declarație în instanță dată de Cătălin Cherecheș, după extrădare. El a dat România în judecată la CEDO

CEDO deschide o nouă investigație în cazul închisorii CIA din Lituania folosită pentru torturarea teroriștilor

Partenerii noștri