Live

VIDEO. Legile justiției. Schimb tăios de replici între Șerban Nicolae și Florin Iordache

Data publicării:

Comisia specială pentru legislaţie urmează să dea marți votul final pentru noile variante ale statutului magistraților și legii de funcționare a CSM. Luni, sub îndrumarea lui Florin Iordache, parlamentarii au stabilit forma finală a celei de a treia dintre legile justiţiei - cea a organizării judiciare. Şi au decis să-l alimine pe preşedinte din procedurile de numire şi revocare a conducerii Curţii supreme. Rolul urmează să fie preluat de CSM.

Parlamentarii au dezbătut deja de săptămana trecută amendamentele puterii la cele trei legi ale justiţiei. Au constatat că nu sunt singurele.

Stelian Ion - deputat USR: „Mai sunt colegi, ca domnul Șerban Nicolae, care au propus amendamente. Eu înțeleg că se regăsesc pe un tabel, dar ideea e să avem și noi tabelul”.

Preşedintele comisiei a găsit imediat vinovatul.

Florin Iordache - președintele Comisiei speciale: „Amendamentele domnului Șerban Nicolae au fost depuse la 23.00, ca să fim foarte corecți. Deci mi se pare normal dacă domnul Șerban Nicolae lucrează noaptea și ne-a dat teme, să spunem când ne-a dat aceste teme!”

USR a propus ca, dacă tot au fost depuse, aleşii să discute şi amendamentele lui Şerban Nicolae. Propunerea a fost respinsă chiar de către social-democratul Florin Iordache.
Se pare că puterea şi opoziţia au găsit totuşi un punct comun:

Ion Stelian - deputat USR: „Eu nu sunt fan Șerban Nicolae”.
Florin Iordache – PSD: „Nici eu!”.

Deşi i-au fost respinse propunerile, Şerban Nicolae nu a părut prea supărat, dar nu a ratat ocazia de a fi ironic chiar cu colegul său Florin Iordache.

„Mi-aș cere scuze dacă am provocat vreo traumă vreunui membru al Comisiei, că am lucrat aseară pana la ora 23.00. Sper să nu fie vreo suferință ireconciliabilă”, a spus Șerban Nicolae.

Aleşii au adoptat doar legea organizării judiciare. Celelalte doua proiecte au fost amânate pentru marţi dimineaţă, când vor intra şi la vot în plenul Camerei Deputaţilor.

Cătălin Predoiu - deputat PNL: „Facem o mare greșeală prin punerea pe ordinea de zi a legilor justiției pentru că mai e mult de discutat la aceste legi, inclusiv problema răspunderii magistraților care în decembrie ne-a luat 4, 5 zile de dezbateri și tot am fost grăbiți atunci”.

Un subiect tensionat este şi atribuţia preşedintelui ţării în privinţa magistraţilor.

Raluca Turcan - liderul deputatilor PNL: „Acum vreți să-l scoateți pe președinte din numirea procurorilor și judecătorilor, însă mâine veți intenționa să folosiți justiția pentru a vă spăla liderii de dosare”.

După votul din Camera Deputaţilor, legile justiţei intră din nou în dezbatere la aceeași comisie speciala condusă de Florin Iordache. Abia apoi vor merge la vot în plenul Senatului.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka ar avea o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Olaf Scholz, despre reintroducerea MCV: „Mecanismul a luat sfârșit; e un semn că România se află pe calea bună”

Drulă, după anunțul ridicării MCV: Legile promulgate pe repede-înainte de Iohannis sunt sub monitorizare

Ciucă: După ridicarea MCV, următorul obiectiv este aderarea României la Schengen

România scapă de MCV. Raportul CE: În 2021 şi 2022 s-a înregistrat un bilanţ pozitiv în lupta anticorupție

Partenerii noștri