Live

Video&Foto Prima zi a vizitei lui Jill Biden în România. Ce a făcut soția președintelui american la baza Mihail Kogălniceanu

Data actualizării: Data publicării:
Prima-doamnă îi salută pe militarii americani în sala de mese de la Mihail Kogălniceanu Foto: Profimedia Images

Jill Biden, soția președintelui american, a ajuns vineri pentru a doua oară în România. Este o vizită importantă atât din punct de vedere diplomatic, cât și umanitar. În prima zi a vizitei sale în România, prima-doamnă a Statelor Unite s-a dus mai întâi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, unde a luat masa alături de soldații americani, înainte de veni la București. Sâmbătă, Jill Biden se va întâlni cu prima-doamnă a României, Carmen Iohannis, cu membri ai guvernului României și cu refugiați ucraineni.

Citiți și: CTP: Cine se întreabă ce caută Jill Biden la baza „Mihail Kogălniceanu” înseamnă că nu s-a documentat

Avionul Air Force 2, care a adus-o pe prima-doamnă a Statelor Unite în România, a aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu vineri, la 5:00 după amiaza. Pe aeroport, Jill Biden a fost întâmpinată de militarii americani și ai NATO cantonați în baza românească de la malul mării.

Prima-doamnă a Statelor Unite a mers în sala de mese alături de soldații americani, cărora le-a și servit porții de mâncare - mac&cheese, sau, pe românește, macaroane cu sos de brânză. 

- Gloria, mă bucur să te cunosc.

- Și eu mă bucur să vă cunosc, doamnă.

- Gloria, vrei macaroane cu brânză?

- Da, vă rog.

- Vrei și cartofi?

- Da. Vă mulțumesc foarte mult!

Potrivit reporterilor americani care au însoțit-o pe prima-doamnă, Jill Biden a intrat în sala de mese de la baza militară ținând în mână două sticle de ketchup și a spus că a auzit că baza a rămas fără acest condiment, așa că echipa ei a adus provizii de ketch-up pentru a le lăsa militarilor.

La fel procedase și președintele Joe Biden, atunci când i-a vizitat, în martie, pe militarii SUA din Polonia. A mers la cantină și a mâncat alături de ei o felie de pizza.

Prima-doamnă a mers apoi printre mese și i-a salutat pe unii militari. Unul dintre ei era din Pennsylvania și a frecventat chiar Universitatea din Delaware, unde au absolvit și soții Bidens.

Prima-doamnă a discutat cu trupele despre greutățile pe care le au atunci când pleacă de lângă familiile lor și le-a povestit propria experiență atunci când fiul său vitreg, Beau Biden, între timp decedat, a plecat în Irak. 

Jill Biden a stat de vorbă și cu fiul unuia dintre soldații americani, căruia i-a citit alături de mama sa, sergentul Sharon Rogers, prin legătură video, dintr-o carte cu povești, timp de o oră. 

- Bună, Nathan. Aceasta este dr. Jill Biden, i-a prezentat-o Sharon Rogers pe prima-doamnă.

- Bună, Nathan! Nathan, îți mulțumesc pentru serviciul tău, pentru că atunci când mama ta își servește patria, și familia ei o servește. Așa că îți mulțumesc pentru serviciul tău, i-a transmis Jill Biden copilului aflat în Statele Unite.

- Nathan, te iubesc și ne vom vedea curând, i-a spus în final mama, sergentul Sharon Rogers.

Este o acțiune care face parte din programul „United Through Reading”, fondat în 1989 pentru a menține familiile de militari împreună prin intermediul cititului, indiferent de distanța dintre ele.

La ora 19:32 avionul Air Force 2 a decolat de la baza Mihail Kogălniceanu cu destinația București.

Înainte de a se urca în avion, prima-doamnă și-a luat la revedere de la militarii americani, salutându-i pe membrii Gărzii Naționale din Delaware, cărora le-a înmânat o medalie comemorativă specială. Moneda are gravate un submarin, USS Delaware, o fregată USS Giffords (care poartă numele unei membre a Congresului care a fost împușcată),  floarea ce reprezintă statul Delaware și numărul 261, care a fost numărul unității lui Beau Biden în Garda Națională a armatei din Delaware. Pe verso, medalia are rugăciunea pe care prima-doamnă o rostea atunci când Beau era trimis în Irak.

Sâmbătă, în a doua zi a vizitei sale în România, Jill Biden se va întâlni cu mai mulți membri din Guvernul României. Are programată și o întâlnire cu soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis. Cele două vor pleca împreună să vizite o școală din București unde învață copii ucraineni. Atât Jill Biden, cât și Carmen Iohannis sunt profesoare de meserie, iar ambele prime-doamne au continuat să lucreze la catedră în perioada mandatelor prezidențiale ale soților lor.

Este pentru a doua oară când Jill Biden vine în România. Prima oară s-a întâmplat în mai 2014, când l-a însoțit pe soțul ei, pe atunci vicepreședinte al SUA, într-o vizită în România, o vizită care, la fel ca și acum, se întâmpla într-un context regional tensionat, pentru că Rusia tocmai anexase ilegal peninsula Crimeea. Atunci, soții Biden și-au făcut timp pentru o plimbare în Centrul Vechi al Bucureștiului.

Citiți și: Portret de primă-doamnă. Jill, zâna bună din viața lui Joe Biden

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Tatăl meu `a explodat`!” A spus totul după 7 ani: ”Eram minoră și e o infracțiune”. Cu ce se ocupă tânăra

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Situație critică pe frontul de est din Ucraina. Rușii au anunțat că au cucerit încă un sat din regiune

Lupte intense pe frontul din Ucraina. Rusia a lansat un atac masiv cu zeci de rachete

Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni

Rusia bombardează masiv căile ferate din Ucraina pentru a bloca ajutorul Occidentului: „Pregătește o ofensivă de amploare”

Partenerii noștri