Live

Reacția primarului din Alba Iulia după ce CTP a criticat „Monumentul Facebook” al Marii Uniri

Data actualizării: Data publicării:

Mircea Hava, primarul din Alba Iulia, a reacționat după ce jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat Monumentul Marii Uniri, pe care mulți l-au botezat „Monumentul Facebook” din cauza formei care seamănă cu logo-ul rețelei de socializare.

În replică, primarul din Alba Iulia a declarat că ministerul nu a avut de unde să aleagă o propunere mai bună pentru Monumentul Marii Uniri, întrucât puțini artiști s-au înscris în concurs. Mircea Hava a adăugat că nu îl poate contrazice pe Cristian Tudor Popescu și a declarat că „și sentimentul de a nu fi de acord unește”.

”Nu detest și nu refuz opinia, mai ales cea critică. Domnul Popescu a deschis o supapă prin care cei critici la adresa monumentului își pot consuma nemulțumirea. A făcut-o în stil propriu, fără apel și ar fi fost culmea să se abțină. Și sentimentul de a nu fi de acord unește. O acceptare la scară largă e imposibilă pentru lucruri mult mai neînsemnate într-o țară sau o comunitate. Deplâng faptul că alți artiști nu au tentat ministerul și cu alte opțiuni care să simbolizeze Unirea” a scris Mircea Hava, potrivit G4Media

„Ce vedeţi în față spre noi este un soi de înfrăţire de trei cruci, curbate în partea de sus. Cred că sunt trei, pentru că s-au unit trei țări. Curbate în partea de sus, ceea ce îi face pe locuitori să spună 'monumentul Facebook'. E f-ul ăla de la Facebook.

Avem catedrala ortodoxă unde s-au încoronat Ferdinand și Maria. De ce trebuie să mai punem încă trei cruci cocârjate? Ce caută crucea? Ăsta e simbolul unirii? Trei cruci? Crucea e simbolul creştinilor din România, din Ardeal, Moldova și Ţara Românească. Dar este și simbolul rușilor, cei care s-au opus cu forţa armată facerii României Mari, este și simbolul maghiarilor, care s-au opus cu forță armată Marii Uniri din 1918”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Citește aici întreaga intervenție a lui Cristian Tudor Popescu la Digi24

Monumentul din Alba Iulia a costat peste 20 de milioane de lei și este înalt cât un bloc cu șapte etaje (22 de metri), doar beton. Arhitectul acestui colos este sculptorul Mihai Buculei, după ce a câștigat concursul naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale, organizat de Ministerul Culturii. Contractul pentru realizarea monumentului a fost încheiat în luna iunie a acestui an și a costat 10.209.700 de lei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mircea Hava (PNL), despre traseismul primarilor: O să tragem linie şi o să vedem câţi au trecut de la PNL la PSD şi câţi invers

CTP: Mulți dintre românii plecați în SUA sunt trumpiști, de un conservatorism feroce, vor arme de foc

CTP: Dumnezeu îmbătrânește, nu mai vede și nu mai aude bine

CTP: Partidul unic de la putere dorește să aibă serviciile în mână. Scopul acestor texte este să redea SRI-ului funcția Securității

Partenerii noștri