Reacția primarului din Alba Iulia după ce CTP a criticat „Monumentul Facebook” al Marii Uniri

Data actualizării: Data publicării:
monument alba iulia

Mircea Hava, primarul din Alba Iulia, a reacționat după ce jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat Monumentul Marii Uniri, pe care mulți l-au botezat „Monumentul Facebook” din cauza formei care seamănă cu logo-ul rețelei de socializare.

În replică, primarul din Alba Iulia a declarat că ministerul nu a avut de unde să aleagă o propunere mai bună pentru Monumentul Marii Uniri, întrucât puțini artiști s-au înscris în concurs. Mircea Hava a adăugat că nu îl poate contrazice pe Cristian Tudor Popescu și a declarat că „și sentimentul de a nu fi de acord unește”.

”Nu detest și nu refuz opinia, mai ales cea critică. Domnul Popescu a deschis o supapă prin care cei critici la adresa monumentului își pot consuma nemulțumirea. A făcut-o în stil propriu, fără apel și ar fi fost culmea să se abțină. Și sentimentul de a nu fi de acord unește. O acceptare la scară largă e imposibilă pentru lucruri mult mai neînsemnate într-o țară sau o comunitate. Deplâng faptul că alți artiști nu au tentat ministerul și cu alte opțiuni care să simbolizeze Unirea” a scris Mircea Hava, potrivit G4Media

„Ce vedeţi în față spre noi este un soi de înfrăţire de trei cruci, curbate în partea de sus. Cred că sunt trei, pentru că s-au unit trei țări. Curbate în partea de sus, ceea ce îi face pe locuitori să spună 'monumentul Facebook'. E f-ul ăla de la Facebook.

Avem catedrala ortodoxă unde s-au încoronat Ferdinand și Maria. De ce trebuie să mai punem încă trei cruci cocârjate? Ce caută crucea? Ăsta e simbolul unirii? Trei cruci? Crucea e simbolul creştinilor din România, din Ardeal, Moldova și Ţara Românească. Dar este și simbolul rușilor, cei care s-au opus cu forţa armată facerii României Mari, este și simbolul maghiarilor, care s-au opus cu forță armată Marii Uniri din 1918”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Citește aici întreaga intervenție a lui Cristian Tudor Popescu la Digi24

Monumentul din Alba Iulia a costat peste 20 de milioane de lei și este înalt cât un bloc cu șapte etaje (22 de metri), doar beton. Arhitectul acestui colos este sculptorul Mihai Buculei, după ce a câștigat concursul naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale, organizat de Ministerul Culturii. Contractul pentru realizarea monumentului a fost încheiat în luna iunie a acestui an și a costat 10.209.700 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri