Live

Rusia iese din Consiliul Statelor de la Marea Baltică, după ce Suedia și Finlanda au decis intrarea în NATO

Data publicării:
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei. Foto: Profimedia Images

Rusia a luat decizia oficială de a ieși din Consiliul Statelor de la Marea Baltică, anunță MAE rus, conform agenției de presă TASS.   Decizia a venit la câteva ore după ce Suedia a semnat cererea oficială de aderare la NATO. 

„Drept răspuns la acțiunile dușmănoase, ministrul afacerilor Extrene, Serghei Lavrov, a trimis un mesaj miniștrilor țărilor Consiliului Statelor de la Marea Baltică, Înaltului Reprezentant al UE Pentru Afaceri Externe și altor organizații în care anunță decizia. De asemenea, am luat decizia de a părăsi și Conferința Parlamentară de la Marea Baltică”, a anunțat Serghei Lavrov. 

Diplomația rusă își motivează decizia prin faptul că situația din Consiliu a „degenerat irecuperabil”. De asemenea, MAE rus mai acuză țările membre că acestea „au refuzat un dialog cu drepturi egale”. Lavrov își mai motivează decizia și prin faptul că țările membre ale Consiliului  „au luat decizii discriminatorii și ilegale, încălcând, regulile consensului”.  

Totuși, în comunicatul oficial de la Moscova nu se spune nimic despre faptul că Rusia era suspendată din Consiliu încă de pe data de 5 martie. Atunci, statele membre ale Consiliului a decis, împreună cu UE, să suspende Rusia, din  cauza invaziei din Ucraina, începută pe 24 februarie. 

"UE este de acord cu ceilalţi membri ai CBSS (Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia şi Suedia) că suspendarea Rusiei şi Belarus va rămâne în vigoare până când va fi posibilă reluarea cooperării, bazată pe respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional", anunța atunci  blocul comunitar, conform Agerpres. 

 

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Românul care s-a întâlnit cu o actriță celebră din SUA a spus totul: ce l-a întrebat vedeta, după ce a izbucnit în râs

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Soldații ruși au ucis peste 100 de oameni după ce s-au întors de pe front. „O problemă pe care Rusia nu o recunoaște”

Un judecător polonez a fugit în Belarus și a cerut azil politic: „Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Josep Borrell se opune participării UE la ceremonia de reînvestire a lui Putin

Rusia ameninţă să lovească ţinte britanice atât în Ucraina, cât şi în alte ţări

Partenerii noștri