Live

Analiza de sânge care depistează cancerul de piele

Data publicării:

Melanomul, cea mai gravă şi greu de tratat formă de cancer de piele, poate fi depistat înainte de apariţia primelor simptome. Cel puţin aşa susţin cercetătorii australieni. Spun că au pus la punct o analiză de sânge graţie căreia cresc şansele de supravieţuire ale celor care suferă de boala nemiloasă.

Mulţi află că suferă de cea mai agresivă formă a cancerului de piele când nu se mai poate face mare lucru. Cercetările unei echipe de la Universitatea din Perth, Australia, au dus însă la o premieră medicală: un test de sânge inovator depistează boala instalată la nivelul epidermei, înainte să se răspândească spre organe vitale. Metoda experimentală şi-a dovedit eficacitatea în 80% dintre cazuri, iar cercetătorii sunt optimişti că vor atinge acurateţe de 90% în viitorul foarte apropiat.

Mel Ziman, conducătoarea echipei de cercetare: „Este pentru prima oară când s-au folosit auto-anticorpi pentru diagnosticul melanomului, am arătat că acest lucru este posibil, iar asta este o adevărată descoperire”.

În mâinile unui bun diagnostician, testul va face diferenţa între viaţă şi moarte pentru pacienţii cu risc ridicat de apariţie a acestei forme de cancer. O spune un supravieţuitor al melanomului.

Clinton Heal, CEO al Melanoma Western Australia: „Acest test de sânge va fi foarte important, pentru că putem astfel furniza medicilor un instrument suplimentar de detectare. Ştim că, în cazul melanomului, cu cât este mai rapidă diagnosticarea, cu atât este mai bine”.

Practic, testul inventat de australieni ar putea da răspunsurile dorite înainte a se ajunge la procedura dureroasă şi stresantă a biopsiei. În plus, i-ar putea ajuta pe medici să identifice mai repede dacă au de-a face doar cu o aluniţă sau cu debutul cancerului de piele. Astfel, pacienţii ar putea să înceapă terapia de combatere a bolii înainte ca melanomul să crească şi să afecteze ţesuturile în profunzime.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Terapia durerii a fost inclusă în drepturile pacienților. Tratamentele vor putea fi decontate

Tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer. Cercetătorii care au analizat dosarele a 150.000 de persoane cred că au aflat de ce

Ce este norovirusul, infecția găsită la un liceu din Timișoara. Se transmite rapid și poate rămâne câteva zile pe suprafețe

"Într-o lume a demonilor": Cum e viaţa pentru un bărbat care are o tulburare vizuală rară, care distorsionează chipurile

Partenerii noștri