Live

EMA nu planifică momentan adaptarea vaccinurilor contra noii variante SARS-CoV-2 din Africa de Sud

Data publicării:
EMA încă nu consideră că este nevoie de adaptarea vaccinurilor la noua variantă SARS-CoV-2 din Africa de Sud, deoarece nu are destul date despre aceasta. Foto: Andre Coelho/ Getty Images

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că este prematur să planifice o adaptare a vaccinurilor actuale la noua variantă a virusului SARS-CoV-2 detectată recent în Africa de Sud, în contextul în care mai multe ţări şi regiuni au stopat sau restrâns numărul curselor aeriene spre şi dinspre Africa australă, informează AFP.

EMA a precizat că are nevoie de mai multe detalii pentru a afla dacă noua tulpină, care prezintă numeroase mutaţii, ar putea să evite acţiunea neutralizantă a celor patru vaccinuri autorizate până în prezent împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană.

„Supraveghem cu atenţie varianta B.1.1.529 nou apărută, care prezintă numeroase mutaţii la nivelul proteinei de legare a virusului”, au precizat reprezentanţii EMA într-un comunicat.

Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

„Este prematur, la ora actuală, să planificăm o adaptare a vaccinurilor (...) pentru a combate această variantă emergentă. Dar dacă se va dovedi că o nouă variantă mutantă evită imunitatea şi se propagă cu rapiditate (...), va deveni pertinent să facem acest lucru”, au declarat reprezentanţii EMA, conform Agerpres.

Belgia a devenit vineri prima ţară europeană care a detectat un caz de infectare cu noua variantă virală.

Comisia Europeană a propus vineri statelor membre în UE să suspende cursele aeriene spre şi dinspre Africa australă şi alte ţări afectate de apariţia noii variante a virusului SARS-CoV-2.

Până în prezent, EMA a autorizat patru vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetăţenii adulţi din Uniunea Europeană: cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager, şi cele produse de AstraZeneca şi Johnson&Johnson, care utilizează tehnologia bazată pe adenovirusuri.

Compania germană BioNTech a anunţat vineri că aşteaptă să obţină mai multe date despre protecţia oferită de vaccinul său împotriva noii variante sud-africane „în cel mult două săptămâni".

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un mort și 22 de răniți după ce un mall s-a prăbușit în Africa de Sud. Zeci de oameni sunt sub dărâmături

Peste 90 de oameni care fugeau de o epidemie de holeră au murit înecați după ce ambarcațiunea în care erau s-a scufundat

Tragedie în Africa de Sud: Un autocar cu 46 de oameni la bord a căzut de pe un pod. Un copil de 8 ani este singurul supraviețuitor

O singură orcă a ucis un rechin alb în doar 2 minute. Comportamentul balenei ucigașe îi uimește pe cercetători

Partenerii noștri