O singură orcă a ucis un rechin alb în doar 2 minute. Comportamentul balenei ucigașe îi uimește pe cercetători

Data publicării:
orca rechin alb
Atacul a fost documentat și de cercetătorii și turiștii de la bordul unei nave care oferea scufundări pentru a observa rechini. Colaj foto / surse foto: Profimedia Images

Evenimentul care a avut loc în largul coastei Africii de Sud i-a uimit pe oamenii de știință. În mai puțin de două minute, o balenă ucigașă a atacat și a devorat un mare rechin alb. Experții spun că atacul orcii oferă noi perspective asupra comportamentului lor de prădători, notează The Guardian.

În timp ce orcile au fost documentate anterior vânând rechini, delfini și chiar balene singure, se crede că evenimentul observat acum reprezintă o premieră, fiind pentru prima dată când o orcă singuratică a vânat cel mai mare pește răpitor din lume.

„Balenele ucigașe, de obicei, fac echipă atunci când vânează, deși pot vâna singure”, a spus dr. Alison Towner, de la Universitatea Rhodos.

Evenimentul a avut loc pe 18 iunie 2023 și este documentat în African Journal of Marine Science.

Secvență ca într-un film de Spielberg

Echipa a raportat cum o barcă a fost lansată la scurt timp după ora 14:00, ca răspuns la observarea balenei Starboard și a unei alte balene ucigașe cunoscute sub numele de Port. În timp ce vasul a traversat apa pentru a urmări perechea, cercetătorii descriu cum un miros de ficat de rechin și vederea unor pescăruși de alge care se scufundă au indicat o victimă marină recentă.

Atacul a fost rapid: la ora 15.02 a apărut la suprafața apei un pui de rechin alb. Starboard a apărut imediat după el.

Balena „a prins înotătoarea pectorală stângă a rechinului și a împins înainte rechinul de mai multe ori înainte de a-l eviscera”, se spune în raport. Câteva minute mai târziu, Starboard a fost văzut cu „o bucată de ficat în gură”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Atacul a fost documentat și de cercetătorii și turiștii de la bordul unei alte nave care oferea scufundări pentru a observa rechini.

Cercetătorii raportează că toate celelalte evenimente înregistrate din regiune care au implicat orci care au ca pradă rechini au implicat două până la șase orci și au durat de obicei aproximativ două ore.

Cu toate acestea, în timp ce Starboard a reușit să ucidă singur rechinul alb – care avea aproximativ 2,5 metri lungime și cântărea aproximativ 100 kg –, echipa sugerează că ar putea fi nevoie să coopereze cu alții pentru a aborda prada mai mare. Rechinii albi adulți pot crește până la 6,5 metri și pot cântări 2,5 tone.

Cercetările anterioare ale echipei au dezvăluit modul în care Port și Starbord – numite așa pentru că înotătoarele lor dorsale sunt îndoite în direcții opuse – au vânat împreună în largul coastei Africii de Sud în ultimii ani.

Perechea pare să aibă o predilecție pentru ficatul de rechin bogat în energie, deși cercetătorii spun că rămâne un mister cum reușesc orcile să secționeze rechinii mari pentru a se hrăni cu aceste organe.

Activitățile lor au ridicat îngrijorarea că diverse specii de rechini, inclusiv marii rechini albi, ar putea fi strămutate din locurile de coastă.

Dr. Primo Micarelli, un coautor al noului studiu de la Centrul de Studii despre Rechini de la Universitatea Siena, care a asistat la atacul orcii Starboard, a spus că să vadă orca plimbând ficatul unui mare rechin alb pe lângă vasul pe care se afla a fost de neuitat. Dar acesta a adăugat că „în ciuda venerației mele pentru acești prădători, sunt din ce în ce mai îngrijorat de echilibrul ecologiei marine de coastă”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri