Live

Medic: 40 de copii au murit în ultimii doi ani așteptând să se găsească un loc în spitale pentru a fi tratați

Data actualizării: Data publicării:
Copil internat în spital. Foto: GettyImages

40 de copii în stare critică au murit în ultimii doi ani, așteptând să fie transferați în spitale în care să poată fi tratați. Medicul Cătălin Cârstoveanu, de la Spitalul "Marie Curie", trage un nou semnal de alarmă asupra stării unui sistem de sănătate în care copiii ajung în spitale care nu au dotări sau medici.

Cătălin Cârstoveanu, șeful secției ATI pentru nou-născuți a Spitalului "Marie Curie": Am făcut o aplicație unde se vede câte locuri avem acolo, câți sunt în așteptare, câți sunt peste număr, (acum – n.r.) avem cinci peste număr, 13 critici stau în așteptare. Pot să moară, azi, mâine, poimâine.

În 2 ani de zile de când am dat drumul la aplicație au murit 40 de copii pe lista așteptând să fie transferați într-un loc multidisciplinar.

Moderator Digi24: Ce înseamnă copil în așteptare?

Cătălin Cârstoveanu: Copil în așteptare înseamnă că în momentul actual, reanimarea e arhiplină, chirurgii ar putea să facă operația, noi am putea să tratăm să spunem, dar nu e fizic loc unde să-l pui, dar stă pe o lista de așteptare și ne uităm care e cel mai critic pe care să-l luăm. Fiecare centru universitar mare are nevoie de spitale pediatrice regionale. 

Nimeni nu vorbește despre acest lucru. Când e un accident grav, nu spun de colegii care fac minuni la spitalele de urgență și la alte spitale de adulți, dar acolo se transferă, noi n-avem centru de traumă pentru copii, pentru că n-avem gardă pentru așa ceva, nu avem garda de la neurochirurgie. Copiii mor în România, pe liste de așteptare. 

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Experții avertizează: Mai mult de jumătate din populația lumii s-ar îmbolnăvi de malarie și febră dengue până la finalul secolului

Rusia repatriază 29 de copii ucraineni, după un acord cu Kievul mediat în Qatar

Masca nu e o soluție contra prafului saharian. Beatrice Mahler explică ce poți face ca să te protejezi, mai ales dacă ai astm

ONU cere anchetă după descoperirea unor gropi comune în Fâșia Gaza: "Victimele au fost îngropate adânc şi acoperite cu deșeuri”

Partenerii noștri