Live

Povestea revoltătoare a tinerei arse care nu a avut loc în spitalele din România. 20 de ore nu a primit îngrijiri de specialitate

Data actualizării: Data publicării:

Tânăra arsă într-o baracă la Sfântul Gheorghe a fost trasferată în Belgia. Femeia are arsuri foarte grave pe jumătate din suprafaţa corpului. Ajunsă la Tulcea cu o şalupă, fata a fost urcată într-un elicopter şi trimisă spre Timişoara. Numai că la jumătatea drumului, pe când survola deja Sibiul, elicopterul a făcut cale întoarsă spre Constanţa - la Timişoara fata nu ar fi avut unde să fie tratată. A ajuns la Constanţa, la Terapie Intensivă, pentru că nici Constanţa nu are secţie de mari arşi. Revoltat de situaţie, ministrul Sănătăţii a trimis-o pe fată la o clinică din Belgia.

Duminică seara, fata se adăpostise, împreună cu prietenul ei, într-o baracă de pescari de lângă Sfântu Gheorghe. La miezul nopţii, băiatul a scăpat prea multă benzină pe foc, s-a speriat de flacără şi a scăpat bidonul pe jos. Focul s-a extins, iar băiatul a ieşit din cabană strigând după ajutor.

Ioana Cristea, mama victimei: „Mare noroc cu alt băiat, un tânăr, care dormea într-o baracă alăturată. Atunci a auzit un geamăt și când a intrat ea ardea în flăcări. A sărit băiatul și a salvat-o.”

Mirel Efimov, salvatorul fetei: „Am intrat cu pături ude şi am reuşit să sting focul cu pături ude şi am scos-o afară”.

Salvatorii SMURD au dus-o pe fată cu o şalupă de la Sfântu Gheorghe la Murighiol, iar de-acolo, cu o ambulanţă, la Spitalul Judeţean Tulcea. Trecuseră patru ore de la apelul la 112. Starea tinerei era extrem de gravă, iar medicii tulceni şi-ai dat seama că nu o pot ajuta. E neclar ce a urmat, de aici încolo.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „Din Tulcea anunţă COSU (Centrul operativ pentru situații de urgență - n.r.). În primul rând, trebuia să sune la centrele de arşi. Dacă nu e loc, se sună la COSU. Acesta încearcă să vizualizeze sistemul, să vadă unde sunt locuri libere. Înţeleg că li s-a spus că e un loc la Timişoara. S-a luat decizia trimiterii.”

La 16 ore de la incident, un elicopter SMURD decolează din Tulcea cu destinaţia Timişoara.

Elicopterul SMURD însă nu a mai ajuns aici, iar medicii de la Casa Austria spun că oricum nu ar fi putut să o îngrijească. Pe de altă parte, Clinica de Mari Arși din orașul de pe Bega este în continuare nefuncțională. De mai bine de 2 ani asteaptă să fie dotată.

Gheorghe Nodiți, șeful Clinicii de chirurgie plastică și reparatorie, Spitalul Județean Timișoara: „Noi am mai avut probleme de comunicare de felul ăsta pentru că cei de la COS sunt cei care doar dirijează”.

Constantin Neculai, tatăl victimei: „S-a revocat ordinul: elicopterul se întoarce către Constanța. Am rămas toți așa, de ce, ce s-a întâmplat?”

Elicopterul era deja deasupra Sibiului şi a ajuns după patru ore de la Tulcea la Constanţa. Sunt deja 20 de ore în care tânăra nu a primit îngrijirile de specialitate de care avea nevoie.

Bogdan Neculai, fratele victimei: „Ea având arsuri în zona respiratorie până la plămâni. Ea acum o țin aparatele, e în stare de inconștiență”.

Bogdan Obada, director medical la SCJU Constanţa: „Prezintă 45 arsuri din suprafața corporalî, arsuri faciale, arsuri de căi aeriene superioare”.

Ministrul Sănătăţii declanşează o anchetă: „A stat în Tulcea 12 ore, a fost acceptată în Timişoara. Nu ştim ce s-a întâmplat. A fost adusă în Constanţa, fiind spital de rang superior. Inacceptabil”.

Sorina Pintea găseşte o soluţie: transferul în străinătate. Sunt mai bine de 36 de ore de când fata a fost arsă. Elicopterul SMURD decolează din Constanţa, cu destinaţia Bucureşti.

Au trecut 38 de ore de la incident. Pe pista Bazei Aeriene 90, un avion de transport Spartan e echipat de misiune.

Emil Tecuceanu, comandantul echipajului: „Pacienta va fi monitorizată în permanenţă de o echipă mixtă militară - civilă”.

La aproape 48 de ore de la apelul la 112, viaţa tinerei a ajuns în mâinile medicilor de la Spitalul Militar din Bruxelles.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Tatăl meu `a explodat`!” A spus totul după 7 ani: ”Eram minoră și e o infracțiune”. Cu ce se ocupă tânăra

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bărbatul cu arsuri pe 40% din suprafața corpului, în urma exploziei de la Călimănești, este stabil și detubat

Președintele CNAS, despre recuperarea medicală a marilor arși: Pacienții nu trebuie să se ocupe cu partea birocratică a decontării

Baciu, președintele CNAS: Niciun transfer al pacienților în străinătate nu a fost întârziat pentru că nu ar fi fost plătite facturile

Încă unul din marii răniți în explozia de la Crevedia a murit luni dimineață

Partenerii noștri