Live

Când vor fi reintroduse în Catedrala Mitropolitană moaştele Sfintei Parascheva

Data publicării:
Sf Parascheva - crestinii participa la slujba. Foto Agerpres

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva ar putea fi reintrodusă în Catedrala Mitropolitană în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunțat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, preotul Constantin Sturzu, potrivit Agerpres. După câteva evenimente agitate în cursul zilei, spre seară, s-a revenit la regula accesului la raclă doar pe baza buletinului de municpiul Iași.

„Cel mai probabil racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva va fi reintrodusă în Catedrala Mitropolitană în această noapte, la un moment în care rândul se va reduce astfel încât să poată fi gestionat fără probleme", a declarat preotul Constantin Sturzu, fără a preciza însă şi o oră.

Miercuri seară se puteau închina la racla Sfintei doar cei din municipiul Iaşi, accesul fiind doar pe bază de buletin. Au fost însă câteva ore pe parcursul cărora au fost lăsaţi şi cei din alte localităţi sau judeţe, după o busculadă între credincioși și jandarmi.

"În acest moment, pelerinii au acces la raclă prin dispozitivul de siguranţă, deplasarea făcându-se în cadrul unui culoar pentru a se putea sta la rând cu respectarea distanţei între credincioşi. Voluntarii împart măşti de protecţie persoanelor care intră în culoar, asigurându-se o comunicare constantă cu privire la necesitatea purtării măştii şi a respectării distanţării fizice. În cursul acestei zile, până la ora 18,00, peste 9.200 de persoane au fost prezente la racla cu Sfintele Moaşte. În total, începând cu data de 8 octombrie, aproximativ 25.550 de pelerini au fost prezenţi la racla cu sfintele moaşte. Apreciem că prin modul cum a fost gestionată situaţia de către forţele de ordine s-a evitat o escaladare a violenţei care ar fi pus într-un con de umbră această mare sărbătoare religioasă creştină. Toate măsurile luate azi şi în zilele premergătoare pelerinajului au avut ca unic scop prevenirea răspândirii virusului. Mulţumim tuturor pelerinilor care au respectat măsurile de protecţie sanitară, dar nu puteam rămâne pasivi faţă de cei care puneau în pericol siguranţa celorlalte persoane prezente", se menţionează într-un comunicat al Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău.

Numită în popor şi Sfânta Vineri, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a celor săraci. Ea a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Atunci s-a stabilit şi ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca participarea credincioşilor la sărbătorile religioase să fie permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă. Din acest motiv nu a mai fost organizată Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, care trebuia să se desfăşoare în perioada 8-15 octombrie, racla cu moaştele Sfintei fiind scoasă din Catedrala Mitropolitană spre închinare în cursul acestei dimineţi.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sfânta Parascheva 2023 - tradiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci pe 14 octombrie

Nicolae Ciucă şi mai mulți miniştri vor participa la slujba de Sf. Parascheva de la Iași, dar nu se va închina la moaște

Peste 60.000 de oameni s-au închinat la racla Sf. Parascheva din Iași. Sâmbătă va avea loc procesiunea religioasă în centrul orașului

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă. Cei mai mulți pelerini care au ajuns la Iași sunt din Voluntari

Partenerii noștri