Live

Câți români sunt afectați de ideea ministrului Teodorovici privind permisele de muncă

Data actualizării: Data publicării:
Declarațiile lui Eugen Teodorovici au stârnit controverse / FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Propunerea ministrului de Finanţe privind permisele de muncă îi afectează pe românii care pleacă să muncească în străinătate. Şi sunt milioane care au făcut-o în ultimele trei decenii. Şi-au lăsat casa, în căutarea unei vieţi mai bune, iar din ce câştigă, reuşesc să trimită miliarde de euro în fiecare an celor de acasă. Nu degeaba, specialiştii spun că banii lor susţin cu adevărat economia.

3,4 milioane de români au ales să plece în străinătate, iar exodul s-a accentuat în special în ultimul deceniu. Neoficial, sunt aproape 5 milioane de cetăţeni care au părăsit România, adică 3 sute de mii în fiecare an. Aceştia reprezintă 19% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani, adică exact populația țintă pe piața muncii, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Îngrijorător este faptul că este cel mai ridicat procent dintre cele 28 de țări, în condițiile în care media în Uniunea Europeană este de doar 3,8 procente.

Cei mai mulţi români au plecat în Italia şi Spania, câte un milion în fiecare ţară, apoi în Germania, circa 6 sute de mii de oameni şi Marea Britanie, unde trăiesc peste 4 sute de mii de conaţionali.

Şi toţi pun bani deoparte pentru a-i ajuta pe cei de acasă. Conform datelor BNR, anul trecut, românii care lucrau în străinătate, au trimis 3,79 de miliarde euro în 2017, în creștere față de anul 2016, când au fost trimise 3,15 miliarde de euro. Şi acestea sunt numai sumele trimise oficial, care au putut fi contorizate de banca centrală.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Împușcată mortal în plină stradă, la 21 de ani, alături de iubit! Autoritățile au făcut o descoperire care schimbă totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Jaf plănuit în detaliu: 3 români din Italia au furat bani și bijuterii de la un bătrân, dar un muc de țigară i-a dat de gol

Zeci de mii de copii care au părinții la muncă în străinătate vor petrece Paștele fără ei

Alegeri locale 2024. Alegătorii din diaspora care și-au stabilit reşedinţa în ţară după 11 aprilie 2024 nu vor putea vota la locale

Rareș Bogdan vrea clase speciale pentru elevii românilor din diaspora care se întorc în țară

Partenerii noștri