Câți români sunt afectați de ideea ministrului Teodorovici privind permisele de muncă

Data actualizării: Data publicării:
Eugen Teodorovici gesticuleaza
Declarațiile lui Eugen Teodorovici au stârnit controverse / FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Propunerea ministrului de Finanţe privind permisele de muncă îi afectează pe românii care pleacă să muncească în străinătate. Şi sunt milioane care au făcut-o în ultimele trei decenii. Şi-au lăsat casa, în căutarea unei vieţi mai bune, iar din ce câştigă, reuşesc să trimită miliarde de euro în fiecare an celor de acasă. Nu degeaba, specialiştii spun că banii lor susţin cu adevărat economia.

180904_ORLANDO_TEODOROVICI_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Declarațiile lui Eugen Teodorovici au stârnit controverse / FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

3,4 milioane de români au ales să plece în străinătate, iar exodul s-a accentuat în special în ultimul deceniu. Neoficial, sunt aproape 5 milioane de cetăţeni care au părăsit România, adică 3 sute de mii în fiecare an. Aceştia reprezintă 19% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani, adică exact populația țintă pe piața muncii, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Îngrijorător este faptul că este cel mai ridicat procent dintre cele 28 de țări, în condițiile în care media în Uniunea Europeană este de doar 3,8 procente.

Cei mai mulţi români au plecat în Italia şi Spania, câte un milion în fiecare ţară, apoi în Germania, circa 6 sute de mii de oameni şi Marea Britanie, unde trăiesc peste 4 sute de mii de conaţionali.

Şi toţi pun bani deoparte pentru a-i ajuta pe cei de acasă. Conform datelor BNR, anul trecut, românii care lucrau în străinătate, au trimis 3,79 de miliarde euro în 2017, în creștere față de anul 2016, când au fost trimise 3,15 miliarde de euro. Şi acestea sunt numai sumele trimise oficial, care au putut fi contorizate de banca centrală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri