Live

Cum a ajuns Ana Pauker pe același afiș cu Regina Maria. Istoric: „Alăturarea este mai mult decât aberantă”

Data actualizării: Data publicării:

Autorităţile locale din Vaslui au pus-o pe Ana Pauker, un lider comunist, pe afişul unui simpozion despre „Femeile celebre ale României Întregite”, alături de Regina Maria şi Ana Aslan. Simpozionul a fost organizat de Consiliul Judeţean Vaslui, iar afişul creat de reprezentanţii muzeului. Totul a fost descoperit de istoricii Mădălin Hodor şi Andrei Cătălin Galiţă, de la Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Ana Pauker s-a născut în Vaslui, într-o familie de evrei români, şi a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, dar şi ministru de externe în anii '50. Era poreclită „Stalin cu fustă”.

Directoarea Muzeului Judeţean Vaslui spune că a fost vorba de o eroare.

Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Judeţean Valsui: A fost o greșeală de editare pe afișul respectiv. Nimeni dintre coelgii mei nu a vrut să provoace o controversă între o anumită alăturare între Regina Maria și controversata Ana Pauker. S-au confundat doar fotografiile. Era vorba de actuala fotografie, e vorba de Ștefania Mărăcineanu, femeia care a inventat radioactivitatea artificială.

Fotografia s-a înlocuit. S-a înlocuit și fotografia a doua, greșeala fiind făcută, era vorba de fotografia Smarandei Brăescu. Aceste fotografii au fost extrase dintr-un file, dintr-un dosar în care apar toate personajele feminine care au reprezentat ceva în toate domeniile pe care le-am avut în vizor.

Mădălin Hodor, istoric, cercetător CNSAS: Alăturarea este mai mult decât aberantă, pentru că Ana Pauker a pus în practică o politică care viza tot ce a făcut Regina Maria. Să o pui pe un afiș cu România întregită e abominabil.

A dispărut de pe afiș în urma scandalului. Respectiva sindrofie se ținea liniștit, dacă nu observa nimeni că pe afiș e Pauker.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tribunalul Vaslui elimină înregistrări din dosarul de mită al lui Dumitru Buzatu: „Admite excepţia nulităţii mijloacelor de probă”

Psih. Victor Toriani, Regina Maria: „Majoritatea dependențelor vin din goluri emoționale și, nevindecate, pot traversa generații”

Cum reușesc 100 lei plătiți de angajator lunar să aducă economii de 3.500 lei anual în buzunarul angajatului

Boli cardiovasculare: tahicardia sinusală și tensiunea arterială – cum se manifestă și cât de importantă este prevenția?

Partenerii noștri