Psih. Victor Toriani, Regina Maria: „Majoritatea dependențelor vin din goluri emoționale și, nevindecate, pot traversa generații”

Data actualizării: Data publicării:
RM Digi Articol Articol susținut de Regina Maria

Comportamentele adictive sunt mai des întâlnite decât ne închipuim. Că e vorba de dulciuri, muncă, telefon sau alcool, ele au rădăcini comune. Invitat în cadrul emisiunii Cu mintea deschisă”, care va fi difuzată duminică, 31 martie, începând cu ora 15.30 pe Digi 24, Victor Toriani, psihoterapeut, psiholog clinician și organizațional în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria, va vorbi despre cum le putem recunoaște, înțelege și, cel mai important, unde găsim ajutor pentru vindecarea lor.

Cuvântul adicție este asociat deseori cu eșecul personal sau cu lipsa de voință. Persoanele care se refugiază în găsirea unor vicii sunt prinse, în realitate, sub greutatea unor suferințe care pot fi declanșate încă din primii ani de viață.

Predispunerea la dezvoltarea dependențelor

În timp ce unele adicții se instalează timid și au o evoluție lentă, altele pun stăpânire foarte rapid pe felul în care gândim și acționăm. Persoanele care au avut, însă, un trecut traumatic, marcat de abuzuri fizice sau emoționale, neglijare emoțională din partea părinților, violență domestică, afecțiuni mintale ale membrilor familiei, abuz de substanțe sau pierderea unui membru de familie, sunt mai predispuse la dezvoltarea unor dependențe.

În spatele oricăror dependențe se află un gol emoțional. Endorfina nu mai este suficientă pentru a genera acea stare de bine, și atunci oamenii o caută în exterior, prin anumite plăceri. Persoanele care au un gol afectiv, au o tendință mai ridicată să se îndrepte spre căutarea acestor plăceri, prin consum sau comportamente adictive”, completează Psih. Victor Toriani.

2
Victor Toriani, psihoterapeut, psiholog clinician și organizațional

Gestionarea adicțiilor în familie sau în cuplu

Mediul de acasă, în care creștem și ne pregătim pentru viața de adult, are un rol foarte important în declanșarea dependențelor de orice natură. Lipsa legăturilor emoționale cu persoanele care ne au în grijă în copilărie sau existența unei dependențe în familie, cum este cea de alcool, crește riscul de a dezvolta mai târziu comportamente nocive pentru noi, dar și pentru cei din jurul nostru.

Persoanele care au adicții au senzația că dețin controlul și gestionează ceea ce se întâmplă fără să își dea seama cum se propagă acest fenomen în mediul familiei”, precizează Psih. Raluca Anton.

Adicțiile pot afecta viața de familie și relațiile prin indisponibilitatea noastră afectivă, prin dezechilibrele materiale pe care dependențele le produc, lipsa responsabilității noastre și împovărarea celor din jurul nostru cu lucrurile pe care nu le mai putem duce la capăt, afectarea libidoului, probleme de comunicare și potențarea unor conflicte”, adaugă Psih. Victor Toriani

Dacă partenerul nostru are o dependență puternică, rolul nostru este foarte important în procesul de vindecare. Cele mai simple, dar semnificative lucruri pe care le putem aplica încep de la prezența noastră, disponibilitatea psiho-emoțională și înțelegere, și pot continua prin încurajarea solicitării unui ajutor de specialitate și punerea unor limite ferme de responsabilizare a partenerului.

De asemenea, grupul de prieteni are un impact la fel de semnificativ în alegerile care ne definesc stilul de viață. Adicțiile au în spate nevoia de apartenență, de afiliere, astfel că devine ușor să cedăm asupra unor presiuni și să preluăm anumite comportamente, doar pentru a ne simți acceptați.

Cum ne putem vindeca de adicții

Primul lucru pe care o persoană cu o adicție trebuie să îl facă este să o recunoască. Al doilea lucru este să ceară îndrumare de la cei dragi, iar apoi să accepte ajutorul de specialitate”, menționează Psih. Victor Toriani.

Pe lângă dependența de substanțe, nu trebuie ignorate nici comportamentele care par normale sau încurajate de societate. Shopping-ul compulsiv, dependența de a demonstra, de a performa la locul de muncă sau adicția de validare pe care o urmărim prin postările din social media, au un potențial foarte ridicat de a intra într-un cerc vicios al suferințelor și nemulțumirilor personale.

După ce am conștientizat dependența și am căutat ajutor pentru tratarea ei, este foarte important să acționăm prin schimbări mici, însă cu multă voință și perseverență.

Una din temele pe care eu le dau pacienților este să își regăsească un hobby pe care l-au avut în copilărie sau adolescență. Activarea unui hobby activează eul de copil liber, creează endorfina și bucuria interioară, ne ajută să spunem stop unei adicții”, completează Psih. Victor Toriani.

Pentru a evita dezvoltarea dependențelor de orice natură, Psih. Victor Toriani recomandă să acordăm atenție, de-a lungul vieții, următoarelor aspecte - păstrarea bucuriilor autentice, reale, care ne dau o stare de bine din interior; modelele umane pe care ni le însușim, pornind de la formele parentale, și până la personajele din cinematografie care încurajează, prin acțiunile lor, un anumit consum; evitarea anturajelor care au predispoziție spre dependențe și, nu în ultimul rând, ieșirea din situațiile de viață care ne produc suferință sau toxicitate relațională.

------

Cu mintea deschisă este o emisiune TV moderată de jurnalista Andreea Brașovean și susținută de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA și ING Bank. Emisiunea este difuzată în fiecare duminică de la 15:30 la 16.00 pe Digi 24 și își propune să creeze un spațiu de discuție în jurul emoțiilor și a felului în care ele au impact în orice domeniu, de la parenting la relații sau adicții. În fiecare ediție sunt invitați la dezbatere personalități publice și specialiști care discută deschis despre latura psihoemoțională a domeniilor în care activează, precum Dr. Alina Burlacu (Regina Maria), Mirela Retegan sau Damian Drăghici, Emil Rengle, Misha Ion (ING Bank), Sore Mihalache, Alex Zamfir.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri