Live

Reacția Ministerului Muncii după scăderea contribuțiilor la pilonul II de pensii

Data publicării:
Foto: gov.ro

„Angajatorul nu a majorat în mod corespunzător venitul brut al angajatului”, aceasta este explicația dată de Ministerul Muncii la faptul că a scăzut valoarea contribuțiilor la pilonul II de pensii, deși anul trecut Lia Olguța Vasilescu susținea că nu aveau cum să scadă contribuțiile, după reducerea procentului care merge către pensiile private, de la 5,1 la sută la 3,75% plus transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

„După cum, desigur, cunoașteți, reducerea contribuției la pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% operează începând cu veniturile realizate în luna ianuarie 2018, concomitent cu transferul contribuțiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat. În situația în care angajatorul nu a majorat în mod corespunzător venitul brut al angajatului, contribuțiile pentru pilonul II au înregistrat o scădere”, se arată într-un comunicat al ministerului Muncii, publicat vineri.

„Pentru a avea o imagine asupra evoluției acestor sume redăm, mai jos, situația numărului de participanți la pilonul II pentru care s-au efectuat viramente și sumele virate către fondurile de pensii administrate privat.

Număr participanți pentru care s-au efectuat viramente

Ianuarie 2017: 3.604.000

Ianuarie 2018: 4.019.000

Sume virate

Ianuarie 2017: 493.368.390

Ianuarie 2018: 590.023.110

Ăn acest context, apreciem că scăderea contribuțiilor la pilonul II poate avea drept cauză reducerea veniturilor care constituie baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale.

De asemenea, considerăm că o altă explicație a scăderii contribuțiilor o reprezintă inclusiv faptul că, pană la această dată, pentru unele contracte de muncă active angajatorii nu au operat încă în REVISAL noile valori ale salariilor brute.

Situații particulare pot fi identificate în cazuri de cumul al veniturilor din contracte de muncă cu venituri din activități independente (persoane fizice autorizate, drepturi de proprietate intelectuală,etc.). Avem în vedere, în această situație, faptul că, spre exemplu, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală nu se mai datorează contribuție de asigurări sociale (deci nu se mai fac viramente la pilonul II) dacă persoana realizează în aceeași lună și venituri în baza unui contract de muncă. Modificarea intervine în baza prevederilor art. 150, alin.2 din Codul fiscal”, mai adaugă sursa citată.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Boloș: „Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii”. Ministrul Finanțelor spune, însă, că sunt probleme cu deficitul

ASF: Fondurile de pensii facultative au active de peste 4,4 miliarde de lei

Scandalul impozitării pensiilor private. Ciolacu îi cere lui Boloș să găsească soluții: „Nu există o intenție legată de Pilonul 2”

ASF: Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la active de 117,18 miliarde lei, în septembrie

Partenerii noștri