Boloș: „Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii”. Ministrul Finanțelor spune, însă, că sunt probleme cu deficitul

Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - 9 NOI 2023
Ministrul Finanțelor clarifică controversa contribuției la Pilonul II de pensii. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunță într-un mesaj publicat pe Facebook, că guvernul nu va amâna creșterea contribuției la Pilonul II de pensii. „Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, spune ministrul, după ce Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a reacționat joi la un proiect de Ordonanță de Urgență care prevedea amânarea până în 2026 a creșterii contribuției la Pilonul II de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislației în vigoare și PNRR.

„Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, spune ministrul Finanțelor.

Marcel Boloș precizează, însă, că „problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.”

„Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare”, a mai scris ministrul Finanțelor.

Anterior acestui anunț, Marcel Boloș declara pentru HotNews că „impactul măsurii nu cred ca poate fi suportat de bugetul de stat”. „Să vedem finalizată strategia prima dată. Trebuie luată o decizie în Coaliție pe tema deficitului bugetar”, spune Boloș pentru jurnaliștii HotNews.

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a reacționat joi precizând că a aflat astăzi din mass-media despre intenția Guvernului de a amâna încă o dată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024, conform legislației în vigoare și PNRR.

„Propunerea de amânare contravine flagrant prevederilor PNRR, jalonul 213 de consolidare financiară a Pilonului II, considerat rezolvat încă din martie 2022 și pentru care Guvernul României a primit deja de la Uniunea Europeană banii aferenți tranșei corespunzătoare din PNRR. Potrivit legii inițiale, contribuția trebuia să ajungă la 6% din veniturile brute ale românilor încă din 2016, însă acest nivel nu a fost niciodată atins, legea nefiind respectată de mai bine de un deceniu. Amânarea din nou și din nou a creșterii contribuției la Pilonul II este în detrimentul tuturor salariaților activi din România, care muncesc, își plătesc taxele, impozitele și contribuțiile și care au așteptări legitime pentru o pensie decentă, inclusiv din Pilonul II”, se arată în comunicatul APARR.

Pilonul II de pensii a ajuns în cei 15 ani la peste 8,1 milioane de participanți în septembrie 2023, din care doar 4,1 milioane de participanți sunt activi. La aceeași dată, valoarea activelor a ajuns la 117,1 miliarde de lei, iar câștigul net din investiții (net de comisioane) pentru participanții la Pilonul II a fost de 30,3 miliarde de lei.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri