Scandalul impozitării pensiilor private. Ciolacu îi cere lui Boloș să găsească soluții: „Nu există o intenție legată de Pilonul 2”

Data publicării:
marcel bolos si marcel ciolacu in conferinta de presa
Ciolacu îi cere lui Boloș să vină cu impactul neimpozitării pensiilor între 2.000 şi 3.000 de lei. Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, ,în şedinţa de Guvern, că vrea să lămurească din start orice speculaţie despre intenţia ascunsă a statului legată de Pilonul 2 de pensii, precizând că nu există aşa ceva şi a cerut „domnilor de la USR să răspundă pentru miliardul de la vaccinuri şi celelalte sute de milioane de euro furate din pandemie”. „Îl rog pe domnul ministru Boloş să propună soluţia pe care o consideră necesară pentru a clarifica textele din Codul Fiscal ce au fost invocate a lăsa loc speculaţiilor”, a spus Ciolacu.

„Vreau să lămurim din start orice speculaţie despre intenţia ascunsă a statului legată de Pilonul 2 de pensii. Nu există aşa ceva! Acum două luni, eram cu toţii acuzaţi că-l naţionalizăm, acum că-l vom supraimpozita. Nu are nimeni vreun asemenea plan. Mai mult, vreau să îi rog pe domnii de la USR să răspundă pentru miliardul de la vaccinuri şi pentru celelalte sute de milioane de euro furate din pandemie şi să nu mai manipuleze în presă ştiri false, cum este aceasta că Guvernul României ar dori să supraimpoziteze sau să naţionalizeze Pilonul II, astfel încât să acopere ştirile cu astfel de ştiri”, a spus premierul.

„Îl rog pe domnul ministru Boloş să propună soluţia pe care o consideră necesară pentru a clarifica textele din Codul Fiscal ce au fost invocate a lăsa loc speculaţiilor”, a mai afirmat Ciolacu.

Marți, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România a semnalat o ambiguitate legislativă care riscă să creeze condițiile de impozitare a pensiilor private cu cotele de 15% sau 20% introduse pentru pensiile speciale.

Ministerul de Finanțe a confirmat într-un răspuns către HotNews.ro că sunt necesare clarificări la cadrul fiscal aplicabil veniturilor din pensiile private, ca urmare a intrării în vigoare de la 1 ianuarie 2024 a modificãrilor Codului fiscal prin Legea 282/2023.

Miercuri, PNL transmite, într-un comunicat de presă, că a înaintat propunerea pentru apărarea pensiilor private

„Grupul fiscal al PNL, care întrunește finanțiștii partidului și ai mediului universitar, au transmis, în concret, ministrului Finanțelor, dl. Marcel Bolos, propunerea de protejare a pensiilor private de o impozitare progresivă. Amestecând partea de contributivitate cu cea de necontributivitate, inițiatorul, în speță Ministerul Muncii, a dat naștere unor interpretări nedorite, în sensul că pensiile private pot fi impozitate pe modelul pensiilor speciale. Textul propus pentru ordonanța “trenuleț” este rodul discuțiilor cu toți reprezentanții pieței și ai beneficiarilor”, se arată în comunicatul citat.

Prezentăm mai jos propunerea de modificare a Articolului 100 din Codul Fiscal, text care va intra în vigoare la 01.01.2024:

“Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii alin (1) – (5) Art. 100: Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
alin (1) – (5) nemodificate

(6) Pentru veniturile din pensii private încasate conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative şi respectiv ale Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale se aplică o cotă de impunere de 10%, după deducerea plafonului de venit neimpozabil lunar de 2.000 lei din venitul impozabil determinat conform prevederilor de la aliniatele (2)-(5) din prezentul articol”, precizează propunerea transmisă de grupul fiscal al PNL și acceptată de ministrul Finanțelor Publice.

„PNL rămâne solidar cu cei peste 8 milioane de români care sunt beneficiarii pensiilor private, după o viață de muncă activă. PNL este partidul care a oprit naționalizarea Pilonului 2 de pensii și, nu de puține ori, ultima dată la angajarea răspunderii guvernului Ciolacu. PNL este garantul că atât timp cât vom fi la guvernare, nimeni nu se atinge de pensiile private ale celor care muncesc cinstit”, se mai arată în comunicatul PNL.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri