Live

România, unul dintre marii producători de seminţe de floarea-soarelui, va apela la importuri din Argentina

România, unul dintre marii producători de seminţe de floarea-soarelui, va apela la importuri din Argentina.

După un an agricol dificil, România, unul dintre principalii producători de seminţe de floarea soarelui din Europa, urmează să importe, pentru prima dată, floarea-soarelui din Argentina. Motivul - seceta de anul trecut. Agricultorii spun că producția a scăzut cu aproape 30% și implicit și exporturile au fost reduse. Astfel, în săptămânile următoare în țara noastră vor ajunge 95 de mii de tone de floarea-soarelui.

Cătălin cultivă floarea-soarelui de mai bine de două decenii. Spune cu tristețe că 2020 a fost cumplit și a privit neputincios cum recolta sa se usca de la o zi la alta.

Cătălin Ionescu, agricultor: Situația a fost cea mai gravă în partea de est la oleaginoase. S-au produs acumulari de deficit în ultimii ani, iar noi nu ne-am mai întâlnit cu o astfel de situație, rapița a fost calamitată 100%, din floarea-soarelui am recoltat doar 20% față de un an normal. Fabricile trebuiw să-și asigure cumva materia primă, vor cumpăra floarea-soarelui din emisfera sudică.

Potrivit datelor din registrul de export al Argentinei, 60.000 de tone de floarea-soarelui din Argentina au fost deja alocate livrării către România.

Cristian Andrici, Asociația Cultivatorilor de Cereale: Au fost zone unde seceta a fost extremă și au fost calamitate toate culturile, de la cereale de toamnă și inclusiv tot ce s-a semânat în primăvară, porumb, floarea-soarelui, soia, au fost toate calamitate. În cel mai bun caz, au fost zone unde să spunem că ceva, ceva floarea-soarelui a mai rezistat. În rest, porumb, soia, grâul, rapița au fost calamitate în proportie de 90-100%. Prețurile încă se mențin foarte, foarte sus. De exemplu, la floarea-soarelui vindem astăzi în nordul țării tona cu 2.600- 2.700 de lei, iar media ultimelor doi, trei ani a fost nu mai mult de 1.350-1.400.

În 2019, România s-a plasat pe primul loc în UE atât în ceea ce priveşte producţia de floarea-soarelui, cât şi suprafaţa cultivată

Anul trecut s-a înregistrat o scădere de 28% a producţiei de floarea-soarelui, până la 2,24 milioane de tone, ceea ce a redus exporturile României cu 37%. Seceta de din 2020 a afectat puternic şi recolta de floarea-soarelui a celorlalţi mari producători europeni, precum Franţa şi Ucraina.

Aurel Popescu, președinte Rompan: Producția de cereale a fost de 50% față de anii anteriori, pe acest considerent prețul la grâu a fost pe măsură, din iulie de la recoltare am înregistrat o creștere de 45%, adică peste 1 leu kilogramul de grâu sau 650 lei tona. Sunt șanse să crească prețurile în perioada următoare, ca să nu înregistreze pierderi.

Potrivit Ministerului Agriculturii, cantitatea de sămânță de floarea-soarelui importată în toamna anului trecut și primăvara acestui an este de 3.677 tone și provine din SUA, Turcia și Serbia. Cu o recoltă de 3,4 milioane tone în 2019, România s-a plasat pe primul loc în Uniunea Europeană atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi suprafaţa cultivată.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Top citite

Digi Sport

VIDEO Șumudică s-a dezlănțuit în direct: "Petrescu să închidă gurița! Nu el a câștigat cele 4 campionate"

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

"Sahara României" se întinde deja pe cel puțin 100.000 de hectare. Climatolog: Zonele aride vor fi și mai aride

Un copil adună pentru familia lui ultimele picături de apă de pe un câmp ars de soare. Imaginile crunte ale secetei din Vietnam

Revoltă în India, după ce mai multe fete au fost plimbate complet dezbrăcate pe stradă, într-un ritual de invocare a ploii

Efecte dramatice ale secetei din California. Lacul Oroville a rămas cu doar un sfert din cantitatea de apă

Partenerii noștri