România, unul dintre marii producători de seminţe de floarea-soarelui, va apela la importuri din Argentina

Data publicării:
Cultură de floarea-soarelui.
România, unul dintre marii producători de seminţe de floarea-soarelui, va apela la importuri din Argentina.

După un an agricol dificil, România, unul dintre principalii producători de seminţe de floarea soarelui din Europa, urmează să importe, pentru prima dată, floarea-soarelui din Argentina. Motivul - seceta de anul trecut. Agricultorii spun că producția a scăzut cu aproape 30% și implicit și exporturile au fost reduse. Astfel, în săptămânile următoare în țara noastră vor ajunge 95 de mii de tone de floarea-soarelui.

Cătălin cultivă floarea-soarelui de mai bine de două decenii. Spune cu tristețe că 2020 a fost cumplit și a privit neputincios cum recolta sa se usca de la o zi la alta.

Cătălin Ionescu, agricultor: Situația a fost cea mai gravă în partea de est la oleaginoase. S-au produs acumulari de deficit în ultimii ani, iar noi nu ne-am mai întâlnit cu o astfel de situație, rapița a fost calamitată 100%, din floarea-soarelui am recoltat doar 20% față de un an normal. Fabricile trebuiw să-și asigure cumva materia primă, vor cumpăra floarea-soarelui din emisfera sudică.

Potrivit datelor din registrul de export al Argentinei, 60.000 de tone de floarea-soarelui din Argentina au fost deja alocate livrării către România.

Cristian Andrici, Asociația Cultivatorilor de Cereale: Au fost zone unde seceta a fost extremă și au fost calamitate toate culturile, de la cereale de toamnă și inclusiv tot ce s-a semânat în primăvară, porumb, floarea-soarelui, soia, au fost toate calamitate. În cel mai bun caz, au fost zone unde să spunem că ceva, ceva floarea-soarelui a mai rezistat. În rest, porumb, soia, grâul, rapița au fost calamitate în proportie de 90-100%. Prețurile încă se mențin foarte, foarte sus. De exemplu, la floarea-soarelui vindem astăzi în nordul țării tona cu 2.600- 2.700 de lei, iar media ultimelor doi, trei ani a fost nu mai mult de 1.350-1.400.

În 2019, România s-a plasat pe primul loc în UE atât în ceea ce priveşte producţia de floarea-soarelui, cât şi suprafaţa cultivată

Anul trecut s-a înregistrat o scădere de 28% a producţiei de floarea-soarelui, până la 2,24 milioane de tone, ceea ce a redus exporturile României cu 37%. Seceta de din 2020 a afectat puternic şi recolta de floarea-soarelui a celorlalţi mari producători europeni, precum Franţa şi Ucraina.

Aurel Popescu, președinte Rompan: Producția de cereale a fost de 50% față de anii anteriori, pe acest considerent prețul la grâu a fost pe măsură, din iulie de la recoltare am înregistrat o creștere de 45%, adică peste 1 leu kilogramul de grâu sau 650 lei tona. Sunt șanse să crească prețurile în perioada următoare, ca să nu înregistreze pierderi.

Potrivit Ministerului Agriculturii, cantitatea de sămânță de floarea-soarelui importată în toamna anului trecut și primăvara acestui an este de 3.677 tone și provine din SUA, Turcia și Serbia. Cu o recoltă de 3,4 milioane tone în 2019, România s-a plasat pe primul loc în Uniunea Europeană atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi suprafaţa cultivată.

Partenerii noștri