Live

ROBOR își continuă scăderea lentă, dar susținută, declanșată de mesajul guvernatorului BNR

Data publicării:
Sursa foto: Profimedia Images

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 7,90%, după ce trei zile de stagnare la nivelul 7,91%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Astfel, indicele își continuă trendul descrescător pornit la începutul lunii august, după ce guvenatorul BNR Mugur Isărescu a atras atenția băncilor că "au sărit calul" cu ROBOR.

Atunci, pe 8 august, ROBOR la 3 luni atinsese 8,14%, maximul ultimilor 12 ani. Mesajul guvernatorului BNR a produs o schimbare a direcției ROBOR, iar de atunci indicele a înregistrat o scădere lentă, dar susținută. După doar câteva zile, pe 12 august, ROBOR a coborât sub nivelul de 8%, iar următoarele 30 de zile au fost marcate de stagnări sau scăderi firave, totul petrecându-se într-un interval restrâns de 0,10%. Joi, indicele a atins 7,90%, ultima dată când a avut o valoarea apropiată fiind în 28 iulie.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a menținut joi la 8,06% pe an, iar ROBOR la 12 luni a fost de 8,22% pe an.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Indicele ROBOR la trei luni a coborât la 6,19% pe an

Ratele românilor la început de 2024: IRCC stagnează de un an, după creșteri masive. ROBOR a scăzut în 2023, dar se menține lider

Românii cu rate legate de IRCC vor plăti de la 1 octombrie aproape la fel de mult ca românii cu ROBOR

ROBOR la 3 luni a coborât la cea mai mică valoare din ultimul an

Partenerii noștri