Live

ROBOR scade la minimul ultimelor 4 săptămâni după ce Consiliul Concurenței a început să controleze băncile

Data actualizării: Data publicării:
Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Foto: Getty Images

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 8,15% pe an, de la 8,16% pe an, vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel asemănător n-a mai fost atins din data de 13 octombrie 2022. Atunci, ROBOR la 3 luni avea aceeași valoare, dar era pe un trend ascendent pornit la mijlocul lunii septembrie. Mai târziu, în octombrie, indicele a atins și 8,21% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a menținut la 8,28% pe an, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,44% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. A urmat o creștere continuă timp de 8 luni, indicele atingând în prima parte a lunii august valoarea de 8,14% - maximul ultimilor 12 ani. Atunci, mesajul transmis de guvernatorul BNR a oprit creșterea indicelui și a declanșat o scădere lentă, însoțită de perioade lungi de stagnare. ROBOR la 3 luni a petrecut aproximativ 8 săptămâni în intervalul 7,90-8%. Majorarea dobânzii de referință de către BNR, în data de 5 octombrie, de la 5,50% la 6,25%, a declanșat o nouă creștere a ROBOR.

Consiliul Concurenței verifică băncile

Săptămâna trecută, Consiliul Concurenței a derulat un control la băncile care participă la calculul ROBOR, în cadrul unei investigații legate de o înțelegere privind fixarea dobânzilor.

Băncile vizate de control sunt Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fost fotbalist de la FCSB, întreținut de mama sa: ”Sumele de bani dăruite de mine, principala sursă de venit a familiei lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marile librării şi Asociaţia Editorilor din România, amendate cu 1,2 milioane de euro pentru înțelegeri anticoncurențiale

Chirițoiu: Tarom nu mai poate primi alți bani de la Guvern. Aşteptarea e ca în 2 ani compania să devină profitabilă

Consiliul Concurenţei analizează cum stabilesc companiile aeriene preţurile biletelor de avion

Ciolacu anunță un control pe piața detergenților. Premierul spune că sunt „creșteri de prețuri total nejustificate”

Partenerii noștri