Live

Leul, singura monedă din estul Europei care se devalorizează

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Activele românești au avut cea mai proastă performanță din regiunea Europei Centrale și de Est pentru a doua săptămână la rând.

Foto: Începând din vara anului trecut rata de schimb zlot (Polonia)- euro este aproximativ constantă

Leul s-a depreciat la un nou minim istoric și dobânzile la titlurile de stat au crescut ca urmare a măsurilor fiscale neconvenționale luate de Guvern, printre care și o taxă pe active bancare de 1,2%, inclusiv pentru titlurile de stat, potrivit economiștilor de la Erste Bank, informează Profit.ro.

Leul face notă discordantă cu monedele din regiune. Forintul maghiar s-a apreciat la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de an, coroana cehească e la cea mai bună valoare față de euro din ultimele patru luni, în timp ce zlotul polonez s-a apreciat ușor.

Leul e la minim istoric, trecând de pragul de 4,7 unități/euro. Acest lucru face ca activele în lei să fie cele mai slabe performere din regiune pentru a doua săptămână consecutiv.

Analiștii CFA: Devalorizarea va continua

Un sondaj dat publicitații marți, realizat în rândul analiștilor financiari, a indicat că peste 87% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7168, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7883.

Cauzele devalorizării leului sunt multiple. Economiști consultați de Digi24.ro indică printre principalii factori:

  • deficitul balanței comerciale și, în special, cel de cont curent (care include în plus și schimburile de servicii). Aici se fac plăți în valută de dobânzi deci este o cerere în creștere de valută.

  • Riscul seismic dat de măsurile adoptate de Guvern la începutul anului și inflația record, cea mai mare din UE.

  • Loviturile date fondurilor de pensii care probabil au dus la retragerea de bani din România de către fondurile de capital din alte țări (investitori importanți la fondurile de pensii).

  • Posibilitatea ca BNR să fi lăsat cursul liber fără a mai interveni pentru susținerea acestuia.

Atac al președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a spus marți că „sunt motive de îngrijorare” și că „rezultatele să văd în cursul de schimb”.  „Lucrurile nu merg cum trebuie”, a spus Iohannis aflat în Germania unde participă la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Brăilean cu permisul suspendat pentru alcool, prins beat și drogat la volan. El avea în mașină arme, 4 kg de aur și 400.000 de euro

Președintele Serbiei cere ajutor la ONU, după ce Kosovo a interzis tranzacțiile cu dinarul sârb

Confiscarea activelor rusești nu e văzută bine de piața financiară europeană. Moneda Chinei ar putea câștiga în fața euro

Partenerii noștri