Live

Alerta de atac iminent cu rachete balistice din Hawaii nu a fost accidentală

Data actualizării: Data publicării:

Ancheta din Hawaii deschisă după ce localnicii au primit pe telefoane, pe 13 ianuarie, mesaje în care erau avertizaţi să se adăpostească pentru că o rachetă balistică se îndreaptă spre insule, cu precizarea că nu este vorba despre un exerciţiu, arată că avertismentul fals nu a fost unul accidenatal, ci intenționat, scrie New York Times.

În dimineața zilei de 13 ianuarie, locuitorii din Hawaii au crezut că își trăiesc ultimele clipe. Panica s-a instalat rapid printre oameni, care au început să dea telefoane pentru a-și lua rămas bun de la cei dragi. A durat 40 de minute până când au fost trimise noi mesaje care corectau greșeala.

Comandamentul militar american a transmis că a fost o eroare umană. Acum, anchetatorii au descoperit că angajatul de la serviciul de urgență din Hawaii care a trimis mesajul avea performanțe slabe de mai multă vreme și a trimis avertismentul pentru că a crezut că statul american se află în pericol real, au declarat oficialii.

Bărbatul a interpretat greșit instrucțiunile de testare primite de la un superior și a crezut că acestea se referă la un atac iminent cu rachete balistice. La scurt timp după trimiterea mesajelor către locuitorii din Hawaii, guvernatorul David Ige a declarat că a fost un accident și că angajatul a „apăsat butonul greșit”.

Angajatul a fost concediat, în urma gafei, însă investigația în cazul său arată că superiorii lui aveau dubii privind competențele bărbatului de mai bine de 10 ani și că a confundat de alte două ori exercițiile cu atacuri iminente.

Pe 13 ianuarie, când i s-a transmis că trebuie să anuleze de urgență alerta trimisă, angajatul „a stat acolo uitându-se în gol și nu a răspuns”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coreea de Nord sfidează în continuare o interdicție ONU și a lansat o rachetă balistică în Marea Japoniei

Unul dintre statele SUA nu poate fi protejat de NATO în cazul în care este atacat. Experții se tem că asta ar putea încuraja China

Rusia a primit un avertisment scris de la SUA înainte de atacul terorist de la Moscova

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică "neidentificată", în timp ce Blinken se află la Seul. Reacția SUA

Partenerii noștri