Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică "neidentificată", în timp ce Blinken se află la Seul. Reacția SUA

Data publicării:
o femeie trece in fata unui ecran unde se vede i imagine o racheta lansata de coreea de nord
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică "neidentificată", în timp ce Blinken se află la Seul. FOTO: Profimedia Images

Coreea de Nord a lansat luni o rachetă balistică, a anunţat armata de la Seul, unde se află secretarul de stat al SUA Antony Blinken pentru a se întâlni cu înalţi oficiali şi a participa la un summit privind democraţia. SUA au condamnat gestul Coreei de Nord.

"Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată spre Marea de Est", cunoscută şi sub denumirea de Marea Japoniei, a informat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citând statul major interarme sud-coreean, fără a furniza informaţii suplimentare despre lansare.

Statele Unite au condamnat luni lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice, în plină vizită a secretarului de stat american Antony Blinken în Coreea de Sud.

"Aceste lansări, ca şi lansările anterioare de rachete balistice din ultimii ani, încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, subliniind că aceste lansări îi "ameninţă" pe vecinii Coreei de Nord şi "subminează securitatea regională", scrie Agerpres.

Această presupusă lansare de rachetă balistică este a doua de acest fel efectuată de Phenian în 2024, după lansarea la 14 ianuarie a unei rachete echipate cu un focos hipersonic.

În urmă cu câteva zile, Seulul şi Washingtonul au încheiat exerciţiile militare anuale la scara largă "Freedom Shield", care au inclus interceptări de rachete şi atacuri aeriene. Numărul trupelor participante a fost dublu faţă de cel din 2023.

Coreea de Nord condamnă exerciţiile militare comune dintre Statele Unite şi Coreea de Sud, pe care le consideră repetiţii pentru o invazie.

Antony Blinken a ajuns în Coreea de Sud duminică după-amiază pentru a participa la cel de-al treilea Summit pentru democraţie, o iniţiativă a preşedintelui Statelor Unite Joe Biden şi pe care Seulul o găzduieşte de luni până miercuri. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri