Live

Alpinistă acuzată că a trecut peste corpul muribund al unui cărăuș: „Un om a fost lăsat să zacă pentru ca recordurile să fie doborâte”

Data actualizării: Data publicării:
Alpinistă acuzată că a trecut peste corpul muribund al unui cărăuș: „Un om a fost lăsat să zacă pentru ca recordurile să fie doborâte”. Foto: Profimedia

Kristin Harila, alpinista care a doborât recordul mondial, a negat acuzațiile potrivit cărora echipa sa a trecut peste corpul muribund al unui cărăuș pentru a ajunge pe vârful K2 din Pakistan, devenind astfel cel mai rapid alpinist care a escaladat toate vârfurile de peste 8.000 de metri, scrie The Guardian.

Kristin Harila a escaladat cel de-al doilea cel mai înalt munte din lume pe 27 iulie, împreună cu Tenjin „Lama” Sherpa, în vârstă de 35 de ani, pentru a atinge cel de-al 14-lea vârf cel mai înalt în doar puțin peste trei luni, atingând astfel un nou record mondial.

În timpul ascensiunii norvegiencei, cărăușul Mohammed Hassan a căzut de pe o muchie abruptă, la o înălțime de aproximativ 8.200 de metri. Harila, în vârstă de 37 de ani, a insistat că echipa sa a făcut tot ce a putut pentru a-l salva pe Hassan, dar condițiile erau prea periculoase pentru a-l muta.

Au apărut însă imagini cu alpiniștii care se cățărau pe lângă corpul lui Hassan pe o creastă în timpul ascensiunii lui Harila.

Duo-ul austriac de alpiniști Wilhelm Steindl și Philip Flämig, care se aflau și ei pe K2 în acea zi, au povestit că imaginile pe care le-au filmat cu ajutorul unei drone arată alpiniștii trecând peste corpul lui Hassan, în loc să încerce să îl salveze. Flämig a declarat pentru ziarul austriac Standard: „Este tratat de o singură persoană, în timp ce toți ceilalți merg spre vârf. Adevărul este că nu a existat nicio operațiune de salvare organizată, deși la fața locului se aflau șerpași și ghizi montani care ar fi putut face ceva”.

Steindl a adăugat: „Un astfel de lucru ar fi de neconceput în Alpi. A fost tratat ca o ființă umană de mâna a doua”.

„Dacă ar fi fost un occidental, ar fi fost salvat imediat”, a adăugat el. „Nimeni nu s-a simțit responsabil pentru el. Ceea ce s-a întâmplat acolo este o rușine. Un om a fost lăsat să zacă pentru ca recordurile să poată fi doborâte”.

Potrivit lui Steindl, care a vizitat familia cărăușului după ce a coborât pe munte, Hassan a acceptat slujba pentru a plăti facturile medicale ale mamei sale bolnave cu diabet, în ciuda lipsei de experiență.

Harila a respins joi acuzațiile și a insistat că echipa ei a făcut tot ce a putut pentru a-l salva pe Hassan. „Pur și simplu nu este adevărat să spunem că nu am făcut nimic pentru a-l ajuta”, a declarat ea pentru Telegraph. „Am încercat să îl ridicăm timp de o oră și jumătate, iar cameramanul meu a mai rămas încă o oră să aibă grijă e de el. În niciun moment nu a fost lăsat singur”.

„Având în vedere condițiile, este greu de văzut cum ar fi putut fi salvat. A căzut în ceea ce este probabil cea mai periculoasă parte a muntelui, unde șansele de a transporta pe cineva au fost limitate de poteca îngustă și de zăpadă.”

Harila a declarat că atunci când echipa ei l-a găsit pe Hassan, acesta nu purta nici mănuși, nici o geacă de puf și nu părea să fi primit oxigen.

K2 este considerat unul dintre cele mai dificile și periculoase vârfuri din alpinism, datele din 2018 arătând că puțin peste o cincime din încercările de ascensiune se încheie cu un deces.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alpinista Mihaela Gabi Ianoși a murit pe cel mai înalt vârf din America. Femeii i s-a făcut rău la câteva minute după escaladare

Moarte pe Muntele Sălbatic. Adevărul despre momentul în care 100 de oameni au urcat pe K2 trecând pe lângă un cărăuș muribund

Alpinista de 13 ani Dor Geta Popescu a stabilit un nou record

Record mondial la 12 ani

Partenerii noștri