Alpinistă acuzată că a trecut peste corpul muribund al unui cărăuș: „Un om a fost lăsat să zacă pentru ca recordurile să fie doborâte”

Data actualizării: Data publicării:
Kristin Harila
Alpinistă acuzată că a trecut peste corpul muribund al unui cărăuș: „Un om a fost lăsat să zacă pentru ca recordurile să fie doborâte”. Foto: Profimedia

Kristin Harila, alpinista care a doborât recordul mondial, a negat acuzațiile potrivit cărora echipa sa a trecut peste corpul muribund al unui cărăuș pentru a ajunge pe vârful K2 din Pakistan, devenind astfel cel mai rapid alpinist care a escaladat toate vârfurile de peste 8.000 de metri, scrie The Guardian.

Kristin Harila a escaladat cel de-al doilea cel mai înalt munte din lume pe 27 iulie, împreună cu Tenjin „Lama” Sherpa, în vârstă de 35 de ani, pentru a atinge cel de-al 14-lea vârf cel mai înalt în doar puțin peste trei luni, atingând astfel un nou record mondial.

În timpul ascensiunii norvegiencei, cărăușul Mohammed Hassan a căzut de pe o muchie abruptă, la o înălțime de aproximativ 8.200 de metri. Harila, în vârstă de 37 de ani, a insistat că echipa sa a făcut tot ce a putut pentru a-l salva pe Hassan, dar condițiile erau prea periculoase pentru a-l muta.

Au apărut însă imagini cu alpiniștii care se cățărau pe lângă corpul lui Hassan pe o creastă în timpul ascensiunii lui Harila.

Duo-ul austriac de alpiniști Wilhelm Steindl și Philip Flämig, care se aflau și ei pe K2 în acea zi, au povestit că imaginile pe care le-au filmat cu ajutorul unei drone arată alpiniștii trecând peste corpul lui Hassan, în loc să încerce să îl salveze. Flämig a declarat pentru ziarul austriac Standard: „Este tratat de o singură persoană, în timp ce toți ceilalți merg spre vârf. Adevărul este că nu a existat nicio operațiune de salvare organizată, deși la fața locului se aflau șerpași și ghizi montani care ar fi putut face ceva”.

Steindl a adăugat: „Un astfel de lucru ar fi de neconceput în Alpi. A fost tratat ca o ființă umană de mâna a doua”.

„Dacă ar fi fost un occidental, ar fi fost salvat imediat”, a adăugat el. „Nimeni nu s-a simțit responsabil pentru el. Ceea ce s-a întâmplat acolo este o rușine. Un om a fost lăsat să zacă pentru ca recordurile să poată fi doborâte”.

Potrivit lui Steindl, care a vizitat familia cărăușului după ce a coborât pe munte, Hassan a acceptat slujba pentru a plăti facturile medicale ale mamei sale bolnave cu diabet, în ciuda lipsei de experiență.

Harila a respins joi acuzațiile și a insistat că echipa ei a făcut tot ce a putut pentru a-l salva pe Hassan. „Pur și simplu nu este adevărat să spunem că nu am făcut nimic pentru a-l ajuta”, a declarat ea pentru Telegraph. „Am încercat să îl ridicăm timp de o oră și jumătate, iar cameramanul meu a mai rămas încă o oră să aibă grijă e de el. În niciun moment nu a fost lăsat singur”.

„Având în vedere condițiile, este greu de văzut cum ar fi putut fi salvat. A căzut în ceea ce este probabil cea mai periculoasă parte a muntelui, unde șansele de a transporta pe cineva au fost limitate de poteca îngustă și de zăpadă.”

Harila a declarat că atunci când echipa ei l-a găsit pe Hassan, acesta nu purta nici mănuși, nici o geacă de puf și nu părea să fi primit oxigen.

K2 este considerat unul dintre cele mai dificile și periculoase vârfuri din alpinism, datele din 2018 arătând că puțin peste o cincime din încercările de ascensiune se încheie cu un deces.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri