Live

Amintirea unui câine cu nume rasist, mascota unui escadron faimos în Al Doilea Război Mondial, a fost îndepărtată dintr-o bază militară

Data publicării:
Guy Gibson, stăpânul câinelui. Sursa foto: Profimedia Images

O placă memorială montată în onoarea unui câine, mascotă a escadronului 617 din Forțele Aeriene Britanice (RAF), a fost îndepărtată de la o bază militară, pentru că numele animalului era o expresie rasistă, informează BBC.

Câinele, un Labrador negru, a murit chiar în ziua în care a avut loc un atac major asupra barajelor germane. Placa memoriala de la baza escadronului, supranumit Dambusters, a fost îndepărtată.

Operațiunea Chastise a fost un atac asupra barajelor germane, efectuat în perioada 16–17 mai 1943 de escadronul 617 al Forțelor Aeriene Britanice, supranumit ulterior Dam Busters, folosind o bombă specială.

Forțele britanice au anunțat că nu vor să promoveze un termen jignitor, care încalcă principiile instituției.

Kris Hendrix, manager la Muzeul RAF, a povestic că labradorul era un "amic de pahar" al membrilor escadronului și avea obiceiul să consume litri de bere înainte să leșine. Câinele a murit pe 16 mai 1943, după ce a fost lovit de o mașină, însă moartea sa a fost ascunsă de teamă că aviatorii o vor considera drept ghinion înainte de misiune. Labradorul a fost îngropat la miezul nopții, în timp ce stăpânul său, comandantul Guy Gibson, conducea atacul aviatic.

"A fost un câine faimos, a fost un escadron faimos, iar asta înseamnă că mormântul a fost păstrat până astăzi", a adăugat Hendrix.

"Standardele s-au schimbat de-a lungul anilor, iar dacă nu a fost un nume controversat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lucrurile sunt foarte diferite acum", a mai spus Kris Hendrix.

Editor web: V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

80 de ani de la bombardamentele americane asupra Bucureștiului. „Era groaznic, fugeam când auzeam bombardierele. Apoi am fugit de ruși”

Semințele morții și misterul Insulei Antrax: Planul secret al britanicilor pentru înfrângerea Germaniei în al Doilea Război Mondial

Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 20 aprilie

Planul secret al Suediei de a se înarma cu bombe atomice. „Aveam tot ce era nevoie ca să producem plutoniu de calitate militară”

Partenerii noștri