Live

Care este starea de sănătate a lui Imran Khan, fostul premier al Pakistanului, după ce a fost împușcat

Data publicării:
Imran Khan, fostul premier al Pakistanului. FOTO: Profimedia Images

Partidul lui Imran Khan, fost premier al Pakistanului împușcat în urmă cu o zi în timpul unui miting, a cerut vineri să fie declanșate proteste la nivel național. Imran Khan va transmite un mesaj public la ora locală 16.00.

Fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan a fost împuşcat joi în picior în timpul unui marş în estul ţării. Imran Khan conducea un marş de protest spre Islamabad pentru a cere alegeri anticipate. Atacul s-a produs la Wazirabad, la circa 200 km de capitala Islamabad.

Susținătorii lui spun că a fost o tentativă de asasinat, scrie BBC.

Khan a fost rănit la picior, dar este în afara oricărui pericol. El a fost internat în spital și starea lui este stabilă, a precizat consilierul său Fawad Chawdry. Khan ar urma să fie externat zilele următoare.

Mai mulţi militanţi ai formaţiunii lui Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) au fost şi ei răniţi. Atacatorul a deschis focul cu o armă automată, a declarat pentru Reuters un coleg de partid al fostului premier.

Un consilier apropiat al lui Imran Khan, Raof Hasan, a declarat pentru France Presse că un bărbat bănuit că l-a atacat pe politician a fost ucis şi un alt bărbat a fost reţinut de poliţie.

După atacul de joi, PTI a cerut proteste la nivel național după rugăciunile de vineri. Școlile au fost închise în capitala, Islamabad.

Oponenții politici ai lui Khan s-au grăbit să condamne atacul, președintele Arif Alvi numind-o „tentativă de asasinat odioasă”. Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a condamnat atacul şi a ordonat ministrului de interne să lanseze imediat o anchetă. 

Între timp, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a făcut apel la calm:  „Nu este loc pentru violență în politică, facem apel la toate părțile să se abțină de la violență, hărțuire și intimidare”.

Pakistanul - care se confruntă cu o criză economică majoră și cu urmările unor inundații devastatoare - are un istoric de violență politică, fostul prim-ministru Benazir Bhutto fiind asasinat în 2007. Mulți au făcut referire la acel eveniment în urma atacului asupra lui Imran Khan.

Poliția a făcut publică o declarație video a unui bărbat despre care spun că este cel care a încercat să-l ucidă pe fostul premier pakistanez. Nu sunt clare condițiile în care a fost a fost realizat interviul. Întrebat de poliție de ce a tras, el a răspuns: „Inducea oamenii în eroare. Am vrut să-l ucid. Am încercat să-l omor”. Aliații lui Khan au susținut că această mărturie video este de fapt o  „mușamalizare”.

Demis de Adunarea naţională printr-o moţiune de cenzură în aprilie, Imran Khan păstrează un sprijin larg din partea populaţiei. Începând din aprilie, el a organizat ample adunări în ţară pentru a face presiuni asupra coaliţiei fragile aflate la putere şi a obţine alegeri anticipate.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serviciile secrete americane se tem că atacuri similare cu cel de la Moscova ar putea avea loc și în SUA

Putin cere noi baze de date biometrice după atentatul de la Moscova. 3,2 milioane de oameni au primit cetățenie rusă în „Novorusia”

Un oficial al ocupaţiei ruse în Lugansk, asasinat într-un atentat cu maşină-capcană. „Camaradul nostru este mort”

Ostaticii din Olanda au fost eliberați. Atacatorul a fost arestat, a anunțat poliția olandeză

Partenerii noștri