În Germania are loc cel mai mare proces de înaltă trădare de după Al Doilea Război Mondial. Puciștii „Reichsburger” sunt judecați
Nouă germani sunt judecați, începând de azi, într-un proces în care sunt acuzați că au încercat să răstoarne guvernul legitim al Germaniei pentru al înlocui cu un regim monarhic autoritar care ar fi urmat să fie condus de un afacerist „pseudo-aristocrat” cu numele de Heinrich al XIII-lea, relatează The Guardian. Cei nouă complotiști sunt acuzați de înaltă trădare, tentativă de omor și participare la o organizație teroristă pentru încercarea de a da o lovitură de stat.
Tentativa de lovitură de stat a avut loc în 2022 și a fost oprită în cadrul unor raiduri naționale ale poliției germane.
Indivizii au fost identificați ca făcând parte din „aripa militară” a grupării Reichsburger, o organizație condusă de un autoproclamat aristocrat, care se numește pe sine „Heinrich al XIII-lea, Prinț Reuss” și care susține că este „împăratul legitim al Germaniei”.
Procesul din Stuttgart face parte din trei eforturi juridice separate, separate în timp și spațiu din motive logistice și de securitate. Este vorba de cel mai de amploare astfel de proces din Germania postbelică.
26 de indivizi acuzați urmează să apară în fața instanțelor, iar procurorii federali au inițiat proceduri de cercetare pe numele a 27. Unul dintre ei a murit, însă, între timp.
Persoanele judecate sunt foști sau actuali membri ai serviciilor armate, inclusiv din forțele de elite și un fost polițist. Unul dintre ei, identificat la tribunal cu numele Markus L, este acuzat de procurori că a împușcat doi polițiști când forțele de ordine au venit la locuința acestuia pentru a-l aresta.
Procurorii spun că acesta avea în casă 500.000 de euro cash, 380 de pistoale, 350 arme albe și aproximativ 150.000 de cartușe de muniție. Complotiștii foloseau numele de cod „bomboane” pentru a se referi la aceste gloanțe.
„Nu vorbim doar de o grupare formată din persoane obscure cu niște idei ciudate”, a declarat Andreas Singer, președintele tribunalului din Stuttgart unde se defășoară procesul, atrăgând atenția că acest complot a fost unul de anvergură.
Un complot de anvergură
Reichsburger organizase un sistem național din 286 de miliții organizate, denumite „companii de securitate pentru patrie”, care urmau să acționeze în „Ziua X”, desemnată pentru startul loviturii de stat – plănuiau să provoace pene de curent care să creeze haos, iar apoi să ia cu asalt parlamentul de la Berlin, să ia ostatici membri ai guvernului și să folosească violența pentru a-și atinge scopurile.
Reuss, un afacerist antisemit cu origin într-o fostă familie aristocratică, a fondat grupul cu obiectivul expres de a distruge ordinea statală actuală din Germania. El este unul dintre cei 9 judecați, în prezent, la Stuttgart.
Printre oficialii care urmau să fie răpiți se număra cancelarul Scholz, șeful opoziției conservatoare din parlament, Friedrich Merz și două personalități TV cunoscute.
Procesul are loc într-o cameră cu înaltă securitate la Stuttgart, construită în interiorul închisorii Stammheim, folosită în anii ’70 pentru a-i judeca pe membrii unei grupări de extrema stânga. Camera este dotată cu geamuri antiglonț de doi metri înălțime pentru a-i proteja pe judecători și pe procurori și pe cei care asistă la proces.
Înaintea procesului, autoritățile germane anunțau că urmăresc situația de pe teren, în condițiile în care membri ai grupării Querdenker, o organizați anti-restricții Covid, au pus mesaje pe rețelele sociale în care spuneau că „plănuiesc să-i elibereze” pe complotiștii Reichsburger.
Experții spun că în Germania sunt aproximativ 23.000 de membri ai grupării, iar în jur de 10% dintre aceștia ar fi fost pregătiți să folosească violența pentru a-și atinge scopurile. Membrii Reichsburger cred într-o conspirație de factură trumpistă conform căreia actuala Republică Federală Germană este „un instrument al statului paralel”. Ei erau inclusiv exponenți ai conspirației americane QAnon.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News