Live

Indonezia caută un submarin care ar fi coborât la o adâncime prea mare pentru a mai putea fi salvat

Data actualizării: Data publicării:
Submarinul indonezian KRI Nanggala-402, cu un echipaj de 53 de persoane, a fost dat dispărut de autorități. Foto: Profimedia

Navele de salvare au căutat joi submarinul indonezian dispărut, care cel mai probabil a coborât la o adâncime prea mare pentru a mai putea fi recuperat, făcând ca șansele de supraviețuire ale echipajului să fie extrem de reduse, informează Associated Press. Autoritățile au anunțat că submarinul ar urma să rămână fără oxigen până sâmbătă dimineață.

Marina indoneziană crede că submarinul a coborât la o adâncime de 600-700 de metri, mult peste pragul de rezistență al vasului.

Submarinul diesel KRI Nanggala 402 participa la un exercițiu în largul insulei Bali când nu a mai putut fi contactat. Oficialii au anunțat găsirea unei pete de petrol și existența mirosului de motorină în zona unde nava a început ultima sa coborâre, la aproximativ 96 de kilometri de insulă, însă nu au existat dovezi concludente că acestea ar avea legătură cu submarinul.

"Sperăm să-i recuperăm până când rămân fără oxigen, în jurul orei 3 de sâmbătă dimineața", a declarat reporterilor comandatul marinei indoneziene, amiralul Yudo Margono. Acesta a adăugat că echipele de salvare au găsit un obiect neidentificat puternic magnetizat la o adâncime de 50-100 de metri și că oficialii speră să fie submarinul căutat.

Navele de salvare pot opera la adâncimi de cel mult 600 de metri

Ahn Guk-hyeon, angajat al centrului Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering din Coreea de Sud, șantierul naval care a modernizat submarinul în 2012, a declarat că structura acestuia ar fi cedat din cauza presiunii la o adâncime mai mare de 200 de metri. Acesta a declarat că Daewoo a modernizat o mare parte din structura internă și sistemele navei, însă nu are informații recente despre starea vasului.

Frank Owen, secretar al Institutului pentru submarine din Australia și fost ofițer pe submarin, a declarat și el că nava s-ar putea afla la o adâncime prea mare pentru a mai putea fi recuperată. "Majoritatea sistemelor de salvare sunt construite să opereze la cel mult 600 de metri adâncime", a spus Owen. "Pot coborâ la adâncimi mai mari, însă pompele și alte sisteme ar putea să nu funcționeze".

Owen a dezvoltat și un sistem de salvare pentru submarine, însă a spus că modelul în cauză nu este prevăzut cu acest sistem, care ar fi permis unei nave de salvare să se lege la trapa sa și să o deschidă pentru a extrage echipajul, fără ca submarinul să se umple de apă.

Owen a mai spus că submarinul dispărut ar putea fi putea fi recuperat de la o adâncime de 500 de metri,  însă nu a putut spune dacă vasul n-ar fi făcut implozie la 700 de metri adâncime.

Președintele indonezian Joko Widodo a cerut tuturor cetățenilor să se roage pentru salvarea echipajului submarinului.

Peste 20 de nave, două submarine și cinci avioane ale forțelor indoneziene caută submarinul în ultima zonă unde a fost localizat. Un vas de cercetare capabil să detecteze obiecte aflate sub apă se îndreaptă spre locul dispariției. Malaezia și Singapore au trimis nave de salvare, însă ele vor ajunge cel mai devreme sâmbătă. Australia, SUA, Franța, Rusia, India, Coreea de Sud și Turcia și-au oferit ajutorul.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A fost frânt!" Le-a cerut coechipierilor să nu-i paseze în meciul cu Manchester City și englezii au aflat totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO Momentul în care un bărbat cade din avion, după ce scara de îmbarcare este mutată de echipajul de la sol

La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era de fapt un bărbat cu un plan ascuns

Tragedie pe insula Java: 9 elevi și un profesor au murit într-un accident cu autobuzul școlar

Cum arată capitala de 35 de miliarde de dolari construită de la zero în junglă

Partenerii noștri