Live

Indonezia propune un plan de pace pentru Ucraina, care include o zonă demilitarizată și un referendum ONU

Data actualizării: Data publicării:
Indonezia propune un plan de pace pentru Ucraina, care include o zonă demilitarizată și un referendum ONU. FOTO: Profimedia Images

Ministrul indonezian al apărării, Prabowo Subianto, a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina, solicitând o zonă demilitarizată și un referendum al Națiunilor Unite în ceea ce el a numit teritoriile disputate. Propunerea a fost transmisă în cadrul unei conferinţe pe teme de apărare şi securitate desfăşurate în Singapore și a fost criticată imediat de mai mulţi participanţi.

"Solicit Rusiei şi Ucrainei să se angajeze să înceteze imediat toate ostilităţile", a declarat el, subliniind că economiile şi aprovizionarea cu alimente din ţările asiatice sunt grav afectate de acest conflict.

Ministrul a propus o încetare a focului "pe poziţiile actuale", zone demilitarizate care să fie garantate de observatori şi de forţe de menţinere a păcii ale ONU, scrie The Guardian.

El a sugerat, de asemenea, un eventual "referendum în zonele disputate", organizat de Naţiunile Unite, în timpul discursului său în cadrul conferinţei Dialogul Shangri-La privind apărarea şi securitatea în Asia-Pacific.

"Propun ca dialogul Shangri-La să găsească un mod de... declarație voluntară prin care să îndemne atât Ucraina, cât și Rusia să înceapă imediat negocierile pentru pace", a declarat Prabowo Subianto.

Indonezia a mai încercat să medieze pacea între cei doi beligeranţi. Preşedintele indonezian Joko Widodo a călătorit la Kiev şi la Moscova şi s-a întâlnit cu liderii ucrainean şi rus anul trecut, când ţara a prezidat Grupul G20.

Cu toate acestea, propunerea ministrului apărării a fost criticată la conferinţă, unul dintre participanţi reproşându-i că pune semnul egal între agresor şi agresat. Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a susţinut că pacea în Ucraina trebuie să fie obţinută în condiţii acceptabile, fără a risca îngheţarea conflictului. ''Trebuie să aducem pacea în Ucraina'', dar aceasta trebuie să fie ''o pace dreaptă, nu o pace a capitulării'', a spus el, vorbind după ministrul indonezian.

Prabowo Subianto a revenit apoi la atac. "Întrebaţi-i pe indonezieni de câte ori au fost invadaţi", a spus el, ridicând tonul: "Există încălcări ale suveranităţii nu doar în Europa". ''Eu am prezentat un plan de rezolvare a conflictului (...) Nu spun cine are dreptate sau cine nu".

Indonezia a votat în favoarea unei rezoluţii ONU care condamnă invazia Rusiei în Ucraina, dar nu a aplicat sancţiuni economice împotriva Moscovei.

În aprilie, China şi-a prezentat propriul plan de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trumpiștii extremiști din Congres încep procedura pentru a-l demite din nou pe președintele Camerei Reprezentanților

„Băieții noștri au obținut trofee”. Cu sute de mii de morți pe front, Putin face paradă cu tancurile occidentale capturate în Ucraina

Rușii susțin că au lovit Comandamentul de Sud al armatei ucrainene

Slovacia condusă de pro-rusul Fico îi oferă protecție unui propagandist al Rusiei, fugar din Cehia

Partenerii noștri