Live

Jens Stoltenberg: NATO va răspunde ferm dacă se confirmă sabotajul gazoductului baltic

Data publicării:
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis miercuri un „răspuns ferm” din partea Alianţei în cazul în care se va dovedi că avariile provocate la o conductă de gaz dintre Finlanda şi Estonia, în Marea Baltică, sunt rezultatul unui „atac deliberat”, relatează AFP, potrivit News.ro.

Finlanda a anunţat marţi că bănuieşte că o intervenţie externă se află la originea scurgerii de gaze înregistrată la acest gazoduct care o conectează de Estonia pe sub Marea Baltică. „Este probabil ca deteriorarea conductei şi a cablului de telecomunicaţii să fi fost cauzată de o activitate externă”, a declarat preşedintele finlandez Sauli Niinistö într-un comunicat.

Cauza avariei la conductă nu este încă clară, dar „ancheta continuă, Finlanda şi Estonia cooperând”, a precizat preşedintele finlandez.

„Amploarea pagubelor este de aşa natură încât trebuie să fi fost provocată de o forţă, care nu a fost, de exemplu, un scafandru sau un mic robot subacvatic, pagubele sunt mai masive”, a subliniat, la rândul său, ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, în timpul unei conferinţe de presă.

„Important acum este să stabilim ce s-a întâmplat şi cum s-ar fi putut întâmpla”, a declarat Jens Stoltenberg, la Bruxelles, unde se desfăşoară o reuniune NATO.

„Dacă se va dovedi că a fost un atac deliberat asupra infrastructurii esenţiale a NATO, atunci, evident, va fi foarte grav şi va fi un răspuns solidar şi ferm din partea NATO”, a declarat secretarul general al Alianţei.

Acest incident intervine la un an după sabotajul conductei Nord Stream care transporta gaze naturale din Rusia către Germania, la 26 septembrie 2022, a cărui origine rămâne încă o enigmă.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum traduce Geoană declarațiile lui Macron privind trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Ungaria refuză să participe la susținerea Ucrainei și anticipează un conflict în interiorul NATO. „Va fi o luptă în viitorul apropiat”

Mircea Geoană avansează o dată pentru alegerea viitorului secretar general NATO: „Sunt încrezător”

Geoană: Rusia nu are nici intenţia şi nici capacitatea de a agresa militar vreun stat NATO, dar războiul hibrid total e declanşat

Partenerii noștri