Jens Stoltenberg: NATO va răspunde ferm dacă se confirmă sabotajul gazoductului baltic

Data publicării:
NATO Heads of State and Government Summit in Vilnius
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis miercuri un „răspuns ferm” din partea Alianţei în cazul în care se va dovedi că avariile provocate la o conductă de gaz dintre Finlanda şi Estonia, în Marea Baltică, sunt rezultatul unui „atac deliberat”, relatează AFP, potrivit News.ro.

Finlanda a anunţat marţi că bănuieşte că o intervenţie externă se află la originea scurgerii de gaze înregistrată la acest gazoduct care o conectează de Estonia pe sub Marea Baltică. „Este probabil ca deteriorarea conductei şi a cablului de telecomunicaţii să fi fost cauzată de o activitate externă”, a declarat preşedintele finlandez Sauli Niinistö într-un comunicat.

Cauza avariei la conductă nu este încă clară, dar „ancheta continuă, Finlanda şi Estonia cooperând”, a precizat preşedintele finlandez.

„Amploarea pagubelor este de aşa natură încât trebuie să fi fost provocată de o forţă, care nu a fost, de exemplu, un scafandru sau un mic robot subacvatic, pagubele sunt mai masive”, a subliniat, la rândul său, ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, în timpul unei conferinţe de presă.

„Important acum este să stabilim ce s-a întâmplat şi cum s-ar fi putut întâmpla”, a declarat Jens Stoltenberg, la Bruxelles, unde se desfăşoară o reuniune NATO.

„Dacă se va dovedi că a fost un atac deliberat asupra infrastructurii esenţiale a NATO, atunci, evident, va fi foarte grav şi va fi un răspuns solidar şi ferm din partea NATO”, a declarat secretarul general al Alianţei.

Acest incident intervine la un an după sabotajul conductei Nord Stream care transporta gaze naturale din Rusia către Germania, la 26 septembrie 2022, a cărui origine rămâne încă o enigmă.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri