Live

Aproape 200 de coloane vertebrale umane trecute prin țepuse de lemn au fost descoperite în Peru

Data publicării:
Sursa foto: Twitter/ Antiquity Journal / C. O’Shea

Aproape 200 de coloane vertebrale umane înfipte în țepuse de lemn au fost descoperite în Peru, dezvăluind o metodă de îngrijire a trupurilor celor morți care n-a mai fost întâlnită în regiune, informează CNN.

O echipă internațională de cercetători care se afla în Valea Chincha din Peru a descoperit majoritatea "vertebrelor pe băț" în morminte indigene mari cunoscute sub denumirea "chullpas", vechi de sute de ani, dar contemporane cu perioada în care coloniștii europeni erau prezenți în țara sud-americană.

Arheologii au descoperit că majoritatea celor 192 de coloane vertebrale trecute prin țepuse au fost realizate fiecare din rămășițele aceluiași individ.

Descoperirea a fost descrisă într-un studiu publicat în jurnalul de arheologie Antiquity.

Se pare că adulții și tinerii din comunitatea indigenă erau aleși pentru această practică unică, care, potrivit cercetătorilor, s-a desfășurat între anii 1450 și 1650, odată cu încheierea domniei Imperiului Incaș și răspândirea colonizării europene în regiune.

Jacob L. Bongers, autorul principal al studiului, a spus că această perioadă a fost una "turbulentă" în istoria Văii Chincha, când "epidemiile și foametea" au decimat populația locală.

Înainte de sosirea europenilor, Valea Chincha a adăpostit între anii 1000-1400 Regatul Chincha, care încheiase o alianță cu puternicul Imperiu Incaș. Pe măsură ce coloniștii europeni se răspândeau în regiune, populația Chincha a fost decimată, reducându-se de la peste 30.000 de gospodării în 1533 la sub 1.000 în 1583.

Jacob Bongers, un asociat senior al Universității East Anglia din Marea Britanie, a documentat în cercetări anterioare jefuirea mormintelor din regiune. "Jefuirea mormintelor indigene s-a desfășurat la scară largă în Valea Chincha în perioadă colonială. Scopul era în principal obținerea bunurilor din aur și argint din morminte, dar în același timp contribuia la eforturile europenilor de a eradica practicile și obiceiurile funerare ale populației indigene", spune Bongers.

Analizarea coloanelor trecute prin țepuse sugerează că ele ar fi fost realizate pentru a repara daunele produse celor morți de jefuitorii de morminte, se arată în studiu. Datarea cu carbon realizată de echipa de cercetători a arătat că oasele au fost trecută prin țepusă după înmormântarea inițială a trupurilor.

"Aceste <<vertebre pe băț>> erau cel mai probabil realizate pentru a reconstrui trupurile celor decedați după jefuirea mormântului", spune Bongers. "Cercetările noastre sugerează că erau un răspuns direct, ritualic, al populației indigene la adresa colonialismului european".

Pentru populația indigenă din Valea Chincha, integritatea corporală după moarte avea mare importanță. Potrivit studiului, populațiile indigene din regiune practicau tehnici unice pentru morți. Poporul Chinchorro din apropiere a dezvoltat prima tehnică cunoscută pentru mumificarea artificială, cu o mie de ani înainte ca vechii egipteni să folosească această practică.

Când mumiile din Anzi au fost distruse de coloniști, popoarele indigene au salvat ce au putut din rămăsițe pentru a le folosi în noi ritualuri. Coloanele vertebrale trecute prin bețe descoperite în Valea Chincha ar putea reprezenta o tentativă similară de a reconstrui integritatea trupurilor afectate de jafuri.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Mădălina Ghenea a făcut anunțul, după ce a fost văzută de mai multe ori în compania aceluiași bărbat

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

FOTO Chipul unei femei de Neanderthal care a trăit acum 75.000 de ani a fost recreat pe baza unui craniu

Comoară istorică descoperită în Turda: sute de monede din argint, bătute în Regatul Ungariei

Un zid roman a fost descoperit la 4 metri adâncime, în Cluj-Napoca, pe șantierul unui viitor parc. "Avem istoria sub ochii noștri"

Comoară istorică găsită într-o pădure din Vrancea: peste 150 de monede vechi de peste 2.000 de ani

Partenerii noștri