Video&Foto Un zid roman a fost descoperit la 4 metri adâncime, în Cluj-Napoca, pe șantierul unui viitor parc. "Avem istoria sub ochii noștri"

Data actualizării: Data publicării:
zis roman sapaturi arheologica cluj-napoca
Săpăturile arheologice au scos la lumină fundația unui zid roman. Sursa foto: colaj captură video Facebook / Emil Boc

Descoperire impresionantă pe șantierul unui parc din Cluj-Napoca. În timpul săpăturilor, muncitorii au dat peste un zid vechi de 1.900 de ani. Ar fi vorba, spun arheologii, despre un zid roman, parte a fortificației romane Napoca. "Avem istoria sub ochii noștri", a punctat primarul Emil Boc, care dă asigurări că zidul va fi lăsat la vedere.

Descoperirea istorică a fost făcută marți, 12 martie 2024, de muncitorii care lucrează la modernizarea parcului I.L Caragiale din Cluj-Napoca.

"Arheologii au reușit să găsească o incintă din epoca romană. Se sapă la 4 metri adâncime (...) zidul chiar de jos este fortificația romană a orașului (aproximativ anii 117-124), deasupra este partea medievală (…) Un asemenea zid de incintă mai găsim pe Napoca 15, unul în zona Teatrului Puck, nu a fost descoperită încă extremitatea dinspre nord, se presupune că ar fi în zona Prefecturii. Acest zid este parte a fortificației romane Napoca, a castrului", a spus primarul municipiului Cluj-Napoca într-un video postat pe rețelele sociale.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Este o descoperire unicat. Rareori, în cursul unei vieți, poți să vezi acest zid roman", a declarat Sorin Cociș, arheolog.

"Deocamdată suntem în cursul cercetărilor, abia a ieșit fundația zidului roman și medieval a orașului, zidul de nord de care se știa, dar niciodată nu a fost dezvelit atât de clar ca acum. Sperăm să aflăm cât mai multe detalii despre el în viitorul apropiat. Suntem în cercetări, dar într-adevăr se vede fundația zidului roman (…) Este probabil să ne aflăm și în apropierea unei porți”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, Felix Marcu, managerul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Zid roman descoperit în Cluj-Napoca. Sursa foto: Facebook / Emil Boc
Zid roman descoperit în Cluj-Napoca. Sursa foto: Facebook / Emil Boc

Potrivit edilului Emil Boc, zidul va fi conservat și va fi lăsat la vedere, astfel încât localnicii, dar și turiștii care ajung în Cluj-Napoca să se poată bucura de o frântură de istorie.

 

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri