Live

Epidemie „zombi” în SUA: tot mai multe animale sălbatice afectate de o boală misterioasă. Ce risc există pentru oameni

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Fauna sălbatică din 24 de state americane este grav amenințată de o boală progresivă neurodegenerativă fatală, denumită „boala cerbului-zombi” sau „boala căprioarei-zombi”, informează CNN.

Afecțiunea, cunoscută sub denumirea științifică de „boala degradării cronice” afectează creierul și măduva spinării cerbilor, căprioarelor, renilor și elanilor din, practic, jumătate din teritoriul SUA.

Animalele afectate de această boală se comportă ca niște creaturi zombi: mers împiedicat, salivare abundentă și scădere drastică în greutate. Conform Centrului de Prevenire și Control al Bolilor din SUA (CDC), aceste animale sunt mai agresive și se tem mai puțin de oameni.

Boala este una fatală. Primele semne ale ei au fost descoperite în anii '60 și, de atunci, îi intrigă pe cercetători.

Până în prezent, statul american Nevada a reușit să evite contaminarea animalelor sălbatice, după ce autoritățile au instalat, la granițele federale stații mobile de monitorizare, unde carcasele cerbilor sau căprioarelor vânate sunt supuse unor analize care determină, în 5 minute, dacă animalul a fost contaminat sau nu.

Cel mai probabil, boala este cauzată de consumul de apă din surse contaminate și se transmite prin schimb de fluide între animale, au declarat experții CDC.

Ce se întâmplă cu oamenii care consumă carne de vânat contaminată

Chiar dacă riscul transmiterii acestei boli de la animal la om este unul mic, reprezentanții CDC le recomandă vânătorilor să testeze carnea înainte de consum.

În anul 2005, conducerea unei companii de pompieri din comitatul Oneida, statul New York a hrănit, fără să știe, între 200 și 250 de persoane cu preparate din carne de căprioară contaminată.

80 de persaone din grup au fost monitorizate, timp de șase ani, de către Departamentul pentru sănătate al comitatului, împreună cu experți ai Universității de Stat din New-York-Binghamton.

„Nu au existat schimbări semnificative din punct de vedere al sănătății”, a fost concluzia studiului.

Medicii au observat la respectivele persoane anumite probleme de sănătate precum pierderea vederii, boli de inimă, diabet, schimbări de greutate, hipertensiune sau artrită, însă acestea au fost puse pe seama înaintării în vârstă.

Editor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Call of Duty Modern Warfare III e gata de acțiune. A apărut trailerul popularului joc și au fost date detalii depre lansare

Spirite malefice și sfârșitul zilelor: Ce a convins-o pe „mama apocalipsei” să își ucidă copiii despre care credea că sunt zombi

Izolăm grupul sau eliminăm bolnavul? Cum procedează furnicile în cazul epidemiilor

Pericol la granițe. Focar de gripă aviară la o fermă din Bulgaria

Partenerii noștri