Spirite malefice și sfârșitul zilelor: Ce a convins-o pe „mama apocalipsei” să își ucidă copiii despre care credea că sunt zombi

Data publicării:
Lori Vallow și unul dintre copiii ei pe care i-a ucis / Lori Vallow în sala de judecată
Lori Vallow și soțul ei le spuneau prietenilor că unii oameni sunt posedați de spirite malefice și că singurul mod de a-i elibera este să îi ucizi. Colaj foto: Profimedia Images

„Sunt, practic, o bombă cu ceas”, spunea Lori Vallow cu un zâmbet larg și râzând de pe scena concursului de frumusețe Mrs. Texas la care a participat în 2004, scrie Sky News. La acea vreme, părea să fi fost un mesaj inofensiv despre dificultatea de a găsi un echilibru între viața de acasă și cea profesională, dar 20 de ani mai târziu, cuvintele ei au căpătat o aură înfiorătoare, după ce s-a descoperit că Vallow și-a ucis doi dintre copii și a plănuit să o omoare pe fosta parteneră a actualului ei soț.

Procurorii spun că Vallow, mamă a trei copii, a devenit obsedată de apocalipsă, crezând că copiii ei erau zombi ale căror trupuri trebuiau distruse pentru ca ei să poată ajunge în rai.

Vallow și al cincilea ei soț, Chad Daybell, au pornit ca mormoni și au devenit ceva mult mai sinistru, precum membri unui cult.

Credințele legate de apocalipsă au fost folosite de liderii cultelor religioase în repetate rânduri pentru a-și exercita controlul asupra adepților lor, uneori cu urmări tragice.

A fost cumva teama de apocalipsă sau credința în venirea unui lider cunoscut ca „Cel Măreț și Puternic” care a dus la moartea lui Joshua „JJ” Vallow, un băiat de șapte ani, și a surorii sale mai mari, Tylee Ryan?

Căutări uriașe, morți misterioase și zvonuri despre ziua apocalipsei

De mult timp, orașul Rexburg din Idaho, cu 40.000 de locuitori, era cunoscut ca fiind un loc dominat de mormoni – în jur de 95% dintre localnici sunt membri ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă (LDS). În septembrie 2019, însă, a ajuns în atenția publicului după ce doi copii au dispărut.

Vallow și Daybell le-au spus polițiștilor că JJ era în Arizona cu un prieten de familie și că Tylee a murit cu un an în urmă și că la acea vreme era înscrisă la o universitate.

Dispriția lor a declanșat o operațiune de căutare ce a durat luni de zile și a captat atenția presei. Persoane din toată lumea au devenit fascinate de căutarea copiilor dispăruți, zvonuri legate de credința în apocalipsă și de moartea misterioasă a celui de-al patrulea soț al lui Vallow, Charles, și a fostei soții a lui Daybell, Tammy.

Missing Idaho Children Remains Found
Joshua Vallow și Tylee Ryan, copiii lui Lori Vallow, care i-a omorât pe motiv că ar fi fost zombi posedați de spirite malefice. Foto: Profimedia Images

Charles Vallow a fost împușcat și ucis de fratele lui Lori Vallow în iulie 2019, la câteva luni după ce Charles a cerut să divorțeze de Lori. Acesta a spus că soția lui l-a amenințat că îl va omorî și că ea crede că este un zeu.

Tammy a fost găsită moartă în octombrie 2019, doctorii declarând că decesul s-a produs din cauze naturale. Vallow și Daybell s-au căsătorit la doar două săptămâni după înmormântarea lui Tammy.

Abia în luna iunie a anului 2020 poliția a găsit rămășițele mutilate ale lui JJ și Tylee pe proprietatea rurală din Idaho a lui Daybell. Trupul lui JJ a fost înfășurat în saci de gunoi, brațele sale fiind legate cu bandă adezivă. Rămășițele lui Tylee au fost arse.

Vallow se face vinovată de uciderea copiilor ei și de faptul că a plănuit să o ucidă pe fosta soție a lui Daybell, care urmează să fie judecat într-un proces separat.

„Biserica Primului Născut”

Avocații lui Vallow au spus că credințele ei religioase au început să se schimbe după ce l-a întâlnit pe Daybell, un scriitor ale cărui cărți de ficțiune se axează pe apocalipsă și sunt bazate parțial pe învățăturile mormone.

Procurorii au spus însă că aceste credințe ale lor au devenit extreme, cuplul spunând că toți oamenii sunt ori „întunecați”, ori „luminați” și că persoanele întunecate sunt controlate de spirite rele.

Cei doi i-au învățat pe prietenii lor că odată ce acele spirite rele devin destul de puternice, persoana în cauză se transformă într-un „zombi” și că singurul mod de a o elibera este să o omori.

Lori și Chad s-au întâlnit la o conferință în Utah în 2018 și au simțit o „conexiune imediată”, pretinzând că cei doi au fost căsătoriți într-o viață precedentă, după cum reiese din investigațiile poliției.

Vechea prietenă a lui Vallow, Melanie Gibb, le-a spus investigatorilor că Lori și Chad credeau că fac parte din „Biserica Primului Născut” și că misiunea lor este să îi conducă pe cei „144.000” menționați în Cartea Revelației (Apocalipsa lui Ioan).

Chad Daybell
Lori Vallow s-a căsătorit cu Chad Daybell (în poză) la scurt timp după ce copiii ei au dispărut. Foto: Profimedia Images

„Cel Măreț și Puternic” care se va arăta după apocalipsă

„Mormonismul are convingerea că va avea loc o perioadă apocaliptică teribilă la sfârșitul timpurilor”, a explicat profesorul Stephen Kent, expert în culte de la Universitatea din Alberta.

„Mormonii de rând sunt încurajați să strângă alimente și să își facă provizii care le vor permite să supraviețuiască un an după ce guvernul se va prăbuși – iar în acele ultime zile înainte ca Isus să se întoarcă, guvernele se vor destrăma”, a spus Kent.

În toate acestea, există o credință printre fundamentaliști că un lider mormon se va arăta, cunoscut drept „Cel Măreț și Puternic”, despre care adepții cred că va reinstaura versiunea ideală a mormonismului după apocalipsă și că mormonii care vor supraviețui vor fi cei aleși.

De când profeția a fost făcută în 1832, o serie de indivizi extremiști au pretins că sunt „Cel Măreț și Puternic”, iar unii dintre ei au atras comportamente foarte periculoase din partea adepților lor, inclusiv crime.

Adepții lui Chad Claybell îl vedeau ca pe un astfel de personaj care îi poate conduce pe mormoni.

Procesul lui Lori Vallow a început în aprilie 2023 – trei ani după moartea copiilor ei. În luna mai, jurații au găsit-o vinovată pentru uciderea lui Tylee și JJ și pentru că a plănuit să o ucidă pe Tammy. Acum, Vallow a fost condamnată la închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri