Live

Explicație pentru rata de succes de 90% a vaccinului Oxford: Jumătatea de doză a fost dată unor persoane mai tinere

Data actualizării: Data publicării:
Vaccin anti-COVID-19. Foto: GettyImages

Doza mai mică de vaccin împotriva COVID, care a avut o eficiență de 90% în timpul testelor clinice desfășurate de Oxford și AstraZeneca, a fost administrată unor subiecți mai tineri decât în cazul dozei mai mari, care a demonstrat o eficacitate mai mică, spune șefului programului Operation Warp Speed din SUA, Moncef Slaoui, citat de Bloomberg.

Vaccinul dezvoltat cu Universitatea Oxford a demonstrat o eficacitate de 90% în cazurile în care s-a administrat inițial o jumătate de doză, urmată de un rapel cu doză completă, au anunțat luni cercetătorii. Slaoui a precizat că acest regim a fost administrat participanților dintr-un grup a cărui vârstă a fost plafonată la 55 de ani.

Cercetătorii s-au întrebat de ce o doză mai mică de vaccin părea a fi mai eficientă decât una mai mare. Majoritatea persoanelor din studiu au primit un placebo sau un regim de două doze complete, care a fost eficient în proporție 62%. Acest grup a inclus persoane cu vârsta peste 55 de ani, a explicat Slaoui.

„Nu cred că FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA, n.r.) va avea o opinie pozitivă față de un studiu în care doza sau grupele de vârstă sau orice altă variabilă au fost modificate la jumătatea procesului, din greșeală sau în mod deliberat”, a spus Geoffrey Porges, un analist SVB Leerink, care crede că FDA nu va aproba acest vaccin.

AstraZeneca a precizat că datele vor fi publicate și supuse unei examinări a experților în timp util. Acțiunile companiei au scăzut cu până la 2,2% în New York.

Luni, când AstraZeneca a publicat rezultatele testelor clinice, nu a dat o defalcare pe vârste pentru cele două grupuri. Slaoui a spus că jumătatea de doză inițială a fost administrată unor participanți dintr-o eroare.

„Există o serie de variabile pe care trebuie să le înțelegem și să vedem care a fost rolul fiecăreia dintre ele în realizarea diferenței de eficacitate”, a spus Slaoui.

Persoanele în vârstă au un răspuns mai slab decât persoanele mai tinere la unele vaccinuri, cum ar fi vaccinurile antigripale. Rezultatele unui studiu de fază 2 al vaccinului AstraZeneca-Oxford publicat săptămâna trecută în revista medicală Lancet au confirmat un răspuns puternic la vaccin la persoanele în vârstă.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Pericolul invizibil care omoară felinele de pe „insula pisicilor”. Boala este extrem de infecțioasă și nu există remediu

Partenerii noștri