Live

Fostul președinte al statului Zimbabwe, Robert Mugabe, a murit la vârsta de 95 de ani

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Robert Mugabe, fostul președinte al statului Zimbabwe și primul ales în urma proclamării independenței, în 1980, a murit vineri la vârsta de 95 de ani, relatează site-ul postului BBC.

Familia lui Robert Mugabee a confirmat pentru reporteri că acesta avea probleme de sănătate, potrivit Mediafax.

Robert Mugabe, care a condus statul Zimbabwe de la proclamarea independenţei, în anul 1980, a demisionat în 2017, în contextul în care armata preluase puterea iar propriul partid îi retrăsese încrederea.

Viața lui Robert Mugabe: De la salvator la dictator

Robert Mugabee a murit în Singapore, unde primea îngrijiri medicale pentru problemele de sănătate, informează MEDIAFAX.

Robert Mugabe a fost cel mai longeviv lider african, demisionând în 2017.

Robert Mugabe, care a condus statul Zimbabwe de la proclamarea independenţei, în anul 1980, a demisionat în 2017, după o acţiune a armatei şi o răsturnare politică, în contextul în care armata preluase puterea iar propriul partid îi retrăsese încrederea.

Familia lui Robert Mugabee a anunţat că acesta a murit în Singapore, unde primea îngrijiri medicale pentru problemele de sănătate.

Robert Mugabe a fost cel mai longeviv lider african, demisionând în 2017.

Robert Mugabe, care a condus statul Zimbabwe de la proclamarea independenţei, în anul 1980, a demisionat în 2017, după o acţiune a armatei şi o răsturnare politică, în contextul în care armata preluase puterea iar propriul partid îi retrăsese încrederea.

Mandatul de aproape 40 de ani al fostului lider a fost marcat de vărsare de sânge, persecuţie a adversarilor politici şi fraude electorale.

Robert Mugabe a avut legături cu Nicolae Ceauşescu, iar România socialistă a fost unul dintre principalii susţinători ai noului stat independent.

Născut în Rhodesia de atunci, Mugabe a cofondat Uniunea Naţională Africană din Zimbabwe (ZANU) în 1963, o mişcare de rezistenţă împotriva guvernării coloniale britanice. A fost închis pentru comentarii antiguvernamentale între 1964 şi 1974.

El a devenit prim-ministru în 1980 al noii Republici Zimbabwe şi şi-a asumat rolul de preşedinte şapte ani mai târziu. În 2000, a condus o campanie de evacuare a fermierilor albi, care a fost dată zimbabweenilor negri şi a dus la foamete.

Menţinut la putere, prin alegeri controversate, Mugabe a fost forţat să demisioneze în noiembrie 2017, la 93 de ani. Demisia sa a declanşat sărbători în întreaga ţară de 13 milioane de locuitori, dar pentru fostul lider a fost un act „neconstituţional şi umilitor” de trădare din partea partidului şi oamenilor săi.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O companie din Emirate a cumpărat păduri în Africa de dimensiunea Marii Britanii. Cum vrea să facă bani din „certificate de carbon”

Focar de holeră în Etiopia. Organizația Mondială a Sănătății anunță 300 de decese

Controversă în Zimbabwe unde o tânără albă a câștigat concursul național Miss Univers: „Strămoșii mei se răsucesc în mormânt”

Cum încearcă Putin să-i cumpere pe liderii africani. Președintele din Zimbabwe a primit un elicopter cadou de la dictatorul rus

Partenerii noștri