Galerie Foto Controversă în Zimbabwe unde o tânără albă a câștigat concursul național Miss Univers: „Strămoșii mei se răsucesc în mormânt”

Data actualizării: Data publicării:
colaj cu tanara la concurs de frumusete
Brooke Bruk-Jackson, o tânără de 21 de ani, albă și blondă, a fost încoronată Miss Univers Zimbabwe FOTO: Instagram/ Brooke Bruk-Jackson

Brooke Bruk-Jackson, o tânără de 21 de ani, albă și blondă, a fost încoronată Miss Univers Zimbabwe, ceea ce înseamnă că ea va reprezenta națiunea africană la următorul concurs Miss Univers, care va avea loc pe 18 noiembrie, în El Salvador.

Desfășurat săptămâna trecută pentru prima dată în ultimii 22 de ani, concursul de frumusețe Miss Universe Zimbabwe a stârnit controverse în țara africană, mulți susținând că Brooke nu este reprezentativă pentru populația generală din Zimbabwe. Țara are o populație de peste 14 milioane de oameni, din care 2% nu sunt de culoare, potrivit Yahoo News.

Brooke Bruk-Jackson, o tânără de 21 de ani, albă și blondă, a fost încoronată Miss Univers Zimbabwe FOTO: Instagram/ Brooke Bruk-Jackson
Brooke Bruk-Jackson, o tânără de 21 de ani, albă și blondă, a fost încoronată Miss Univers Zimbabwe FOTO: Instagram/ Brooke Bruk-Jackson

Născută și crescută în Harare, capitala țării, Brooke Bruk-Jackson este albă, ceea ce pentru mulți este o problemă. Încoronarea ei ca Miss Univers Zimbabwe a aprins o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale, critici susținând că titlul ei este părtinitor, rasist și că Brooke a câștigat concursul doar pentru că este albă.

„Femeia aia europeană a câștigat un concurs pentru oameni de culoare?”, și-a exprimat indignarea un comentator pe Twitter.

„Nu susțin deloc acest lucru și nu sunt aici să mă cert cu nimeni. Oamenii de culoare ar trebui să învețe să se iubească și să se respecte pe ei înșiși, să nu mai trimită o fată albă să reprezinte Zimbabwe”, a scris altcineva pe Instagram.

„Atât de dezamăgit să-i văd pe acești coloniști reprezentând o țară africană. Strămoșii mei se răsucesc în morminte”, a scris o altă persoană.

După câștigarea concursului, Brooke a scris pe Instagram: „Am câștigat această coroană pentru frumoasa noastră țară, pentru a reprezenta Zimbabwe la nivel internațional și pentru a arăta lumii unicitatea Zimbabwe și a cetățenilor ei”.

Ea speră să fie o inspirație pentru tineri, spunând că „împreună suntem puternici și orice în viață este posibil”.

Miss Universe Zimbabwe este evenimentul național prin care este selectată reprezentanta țării la concursul Miss Univers 2023. Concurentele au reprezentat cele 10 provincii din Zimbabwe. De asemenea, au participat și tinere care trăiesc în diaspora.

Brooke este de fapt a doua femeie albă care câștigă un concurs național de frumusețe dintr-o țară africană în acest an, după Miss Africa de Sud, însă victoria ei este mult mai controversată din cauza istoriei zbuciumate pe care a avut-o.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri