Live

Nicolas Maduro, reales preşedinte al Venezuelei după un scrutin contestat în ţară şi peste hotare

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Veneuzelei, controversatul Nicolas Maduro Foto: Guliver/GettyImages

Nicolas Maduro a fost reales duminică preşedinte al Venezuelei cu aproximativ 70% din voturi. Procesul electoral a fost contestat atât în ţară, cât şi pe plan extern, transmit agenţiile de presă internaţionale citate de Agerpres.

Potrivit comisiei electorale naţionale, prezenţa la urne a fost de 46,1%, faţă de 80% la precedentele alegeri prezidenţiale, din 2015. De data aceasta, principalele forţe de opoziţie au făcut apel la boicot.

Datele oficiale anunţate de comisie arată că Maduro a obţinut 5,8 milioane de voturi, iar cel mai bine plasat adversar, Henri Falcon, 1,8 milioane; pe liste erau înscrişi aproximativ 20,5 milioane de alegători.

Atât Falcon, cât şi un alt candidat, pastorul Javier Bertucci, au afirmat că nu recunosc rezultatele, deoarece au avut loc numeroase nereguli. Printre altele, în apropierea unor secţii de votare au fost amplasate circa 13.000 de standuri pro-guvernamentale. Cu scopul de a creşte participarea la vot - şi implicit legitimitatea alegerii lui Maduro - multe secţii şi-au prelungit programul după ora oficială de închidere.

Preşedinta Consiliului Electoral Naţional, Tibisay Lucena, a susţinut că nu au existat decât reclamaţii sporadice privind unele nereguli, iar Maduro a declarat presei că autoritatea electorală a fost în măsură să ţină sub control astfel de incidente.

Nicolas Maduro a ajuns preşedinte în 2013, fără a fi ales, după moartea predecesorului său, Hugo Chavez, şi se proclamă continuator al doctrinei socialist-populiste cunoscute sub numele de "chavism". A fost ales printr-un scrutin extraordinar în 2015, iar în urma scrutinului de duminică, va dispune de un nou mandat prezidenţial, de data aceasta de 6 ani, începând din ianuarie 2019.

Pe plan internaţional, Statele Unite şi grupul de la Lima - o alianţă de 14 state din America Latină şi Caraibe - au anunţat dinainte că nu recunosc scrutinul, deoarece este nedemocratic; opoziţia venezueleană nu a avut posibilitatea de a înscrie un candidat unic cu şanse reale, din cauza termenului prea scurt în care au fost organizate alegerile anticipate.

Vineri, SUA au anunţat noi sancţiuni împotriva unor oficiali ai regimului de la Caracas, iar duminică, secretarul de stat american, Mike Pompeo, şi adjunctul acestuia, John Sullivan, au respins din nou legitimitatea procesului electoral.

Mike Pompeo a scris în reţeaua Twitter că „alegerile frauduloase nu rezolvă nimic”, iar Sullivan a declarat la Buenos Aires, înaintea unei reuniuni a G20, că se vor discuta şi alte sancţiuni, posibil în domeniul petrolier, însă acestea trebuie să afecteze doar oficialii, nu şi poporul venezuelean.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A cheltuit 150.000 de euro pe operații estetice pentru a arăta ”ca o papușă”, dar a ajuns ”un extraterestru”! Ce a ieșit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO 10.000 de muncitori ilegali au fost expulzaţi de armată dintr-o mină de aur clandestină din Venezuela

Nicolas Maduro a adoptat legea pentru anexarea unei părţi din Guyana vecină

A murit cel mai vârstic bărbat din lume. În anul 2022 avea 11 copii și 41 de nepoți

Armata Braziliei își întărește granița cu Venezuela și Guyana pe fondul tensiunilor legate de regiunea Esequibo

Partenerii noștri