Live

Situaţie inedită în Senegal: Noul președinte aduce două Prime Doamne la palatul prezidenţial

Data publicării:
Bassirou Diomaye Faye și cele două soții ale sale. Foto: Profimedia

Cu doar câteva minute după încheierea campaniei prezidenţiale din Senegal, viitorul câştigător al alegerilor, Bassirou Diomaye Faye a urcat la tribună, în faţa miilor de simpatizanţi, ţinându-şi de mână cele două soţii, Marie şi Absa, scenă nemaivăzută în spaţiul politic naţional, relatează luni AFP.

Bassirou Diomaye Faye, candidat al unei coaliţii de opoziţie, a ales să-şi afişeze deschis poligamia, o practică tradiţională şi religioasă solid ancorată în cultura senegaleză, înainte de triumful său încă din primul tur al alegerilor, din 24 martie, cu 54,28% din voturi.

Preşedintele ales s-a căsătorit acum 15 ani cu prima sa soţie, Marie Khone, originară din acelaşi sat cu el, şi au împreună patru copii. Cu a doua soţie, Absa, s-a însurat acum puţin peste un an, precizează AFP, citată de Agerpres.

Poligamia este de multă vreme un subiect controversat în ţara cu o majoritate de peste 90% de musulmani.

Potrivit sociologului Djiby Diakhate, această practică este susţinută de mulţi dintre bărbaţi, dar numeroase femei o consideră ipocrită şi incorectă; într-un raport publicat în 2022, Comisia ONU pentru drepturile omului a apreciat că poligamia constituie o discriminare faţă de femei care ar trebui eradicată.

Profesoara de istorie Penda Mbow, fost ministru al culturii, a remarcat că noua situaţie de la palatul prezidenţial este „total inedită”, întrucât până acum nu era decât o singură Primă Doamnă. „Aceasta înseamnă că întreg protocolul trebuie revizuit”, a conchis ea.

Religia musulmană autorizează bărbatul să aibă până la patru soţii - dacă îşi permite.

Un raport din 2013 al Agenţiei naţionale pentru statistică din Senegal a estimat că 32,5% dintre senegalezi au mai multe soţii, deşi este greu de stabilit, multe dintre căsătorii nefiind înregistrate.

Sociologul citat a mai indicat că preşedintele ales a „lansat un puternic semnal ca şi ceilalţi bărbaţi să-şi asume poligamia” şi „să pună capăt practicii poligamiei ascunse (Takou Souf, în limba wolof), ceea ce ar fi un lucru bun pentru economia ţării şi pentru situaţia matrimonială”.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De la închisoare, la palatul prezidențial: Bassirou Diomaye Faye va deveni cel mai tânăr președinte din Africa

Iohannis, la o expoziție de măști tradiționale românești și africane din Senegal: Vedem apropieri între culturi geografic îndepărtate

Iohannis, la inaugurarea Casei Națiunilor Unite din Senegal: Investim și contribuim la consolidarea instituțiilor din statelor africane

Iohannis, întrebat despre percepția că turneul african e o vacanță exotică: Strategia cu Africa nu poate fi făcută prin corespondență

Partenerii noștri