Iohannis, la o expoziție de măști tradiționale românești și africane din Senegal: Vedem apropieri între culturi geografic îndepărtate

Data actualizării: Data publicării:
iohannis asculta traducere in casca
Klaus Iohannis a participat la inaugurarea în Senegal a expoziției „Dialogul măștilor - Măști tradiționale românești și africane”, la Muzeul Civilizațiilor Negre din Dakar. Foto: Inquam Photos / George Călin

Klaus Iohannis a participat la inaugurarea în Senegal a expoziției „Dialogul măștilor - Măști tradiționale românești și africane”, la Muzeul Civilizațiilor Negre din Dakar. Președintele a vorbit despre „dovezi clare ale apropierii între spații culturale geografic îndepărtate, dar între care există punți nebănuite”, precum și despre legăturile dintre cele două țări, evocând generațiile de specialiști senegalezi care au studiat în România.

„Expoziția pe care o inaugurăm are o semnificație profundă pentru relația dintre România și Africa, în particular dintre România și Senegal. Vedem astăzi, expuse aici, dovezi clare ale apropierii între spații culturale geografic îndepărtate, dar între care există punți nebănuite. Dialogul pe care expoziția îl propune este în spiritul reconectării spațiilor culturale și al înțelegerii reciproce mai profunde”, a afirmat președintele.

Iohannis a făcut referire la numeroasele conexiuni între România și Senegal, evocând generațiile de specialiști senegalezi care au studiat în România. „Salut prezența lor aici, la inaugurarea expoziției, dovadă a faptului că legăturile între țări și popoare create prin artă, cultură și educație dăinuie cel mai bine în timp”, a spus acesta.

„În cadrul consultărilor cu Președintele Sall am reconfirmat faptul că Senegalul este pentru noi o prioritate pe continentul african și sunt convins că rezultatele acestei vizite vor fi substanțiale și vor dăinui. România își dorește, în mod onest, o reconectare cu întregul continent african, în mod particular cu Senegalul, iar evenimentul de astăzi adaugă importante noi valențe unei relații tradiționale solide”, a subliniat Iohannis.

expozitie
Afișul expoziției.

Expoziţia „Dialog în oglindă - Măşti tradiţionale româneşti / Măşti tradiţionale africane” este realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

Pentru a arăta bogăţia şi varietatea măştilor din România, echipa MNŢR a ales două tipuri de piese: măşti tradiţionale realizate recent de artizani din principalele regiuni ale ţării în care sunt încă purtate, fotografii vechi, de arhivă şi fotografii realizate în epoca contemporană de Nicu Mihali, care prezintă obiceiurile cu măşti.

Cele 41 de măşti româneşti din expoziţie sunt realizate de artizani din principalele regiuni în care se păstrează obiceiul. Aceştia perpetuează meşteşugurile moştenite din generaţiile trecute, inovând şi modernizând constant masca, formă de expresie artistică şi rituală.

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul Civilizaţiilor Negre din Dakar până pe 20 decembrie. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri